Domstol i Taiwan säger ja till gayäktenskap

Publicerad: 24 maj kl 15:10
Bild från prideparad i Taiwans huvudstad Taipei 2015.

Taiwan kan bli det första landet i Asien som tillåter samkönade äktenskap. Landets författningsdomstol har precis slagit fast att nuvarande lag måste ändras.

Det är i få länder möjligt för homosexuella att gifta sig. Än så länge finns det inte ett enda land i hela Asien, som förövrigt utgör mer än hälften av jordens befolkning, där det är tillåtet . Nu finns det dock en reell chans att det blir ändring på det. Taiwans författningsdomstol har nämligen slagit fast att landets nuvarande lag, som förbjuder samkönade äktenskap, bryter mot konstitutionen. En konstitution, är lite förenklat, ett annat namn för grundlag. 

Lagen måste ändras inom två år
De 14 domarna, som fattat beslutet, kräver också att landets nuvarande lag ska ändras inom två år. Om så inte sker ska homosexuella ha rätten att gifta sig per automatik. 

Idag är samkönade äktenskap tillåtet i ett tjugotal länder, närmare bestämt i Argentina, Belgien, Brasilien, Kanada, Colombia, Danmark, Frankrike, Island, Irland, Luxemburg, Mexico, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Portugal, Sydafrika, Spanien, Sverige, Storbritannien, USA, Uruguay och tidigare i år även i Finland.
 

samuelbyline
Samuel Rubinstein Reporter

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Politik

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar