Ett val över, men ett val kvar för Macron

Publicerad: 8 maj kl 12:30

Trots att Emmanuel Macron precis har blivit Frankrikes nya president är han inte klar än. Nu måste han skapa allianser innan juni för att kunna få igenom sin politik.

I söndags valdes Emmanuel Macron till ny fransk president. Med 65% av de godkända rösterna vann han över högerpolitikern Marine Le Pen, som fick 35% av rösterna. Den 39-åriga presidenten lovar att han ska slåss mot splittringen i landet och han hoppas på att hans tid som president ska vara fyllt av hopp och nytt förtroende.

Men allt är inte klar än för Macron. I Frankrike röstar man nämligen i två omgångar: först vem som blir president, men sen även om vilket parti som kommer få mest kontroll i Frankrikes parlament, alltså deras riksdag. Parlamentvalet kommer att hända redan nu i juni och kan precis som i presidentvalet gå till två omgångar ifall ett parti inte får 50% av folkets röster.

Problemet är att Macrons parti är väldigt nytt. Även om det franska folket väljer att rösta på en nyliberal som lovar att samla ihop det franska folket är det inte säkert att hans mittenrörelse En Marche! (betyder ungefär På Gång) kommer att ha samma popularitet. Det är många som inte ens ser det som ett parti än och än mer som som inte ville se att Macron skulle ta makten.

Av alla som röstade var de 12% som röstade blankt eller lämnade in en ogiltlig valsedel. Det var också ett lågt valdeltagande, eftersom en fjärdedel av de 47 miljoner människor som får välja valde att istället sitta hemma under den andra valomgången. Detta kan ses som en vinst för den franska vänstern, som inte ville rösta för "en facist" (Le Pen) eller "en bankir" (Macron). Många blev säkert också inspirerade av vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon, som också vägrade att rösta på någon av finalkandiaterna.

Det kommer alltså att bli en tuff månad för Frankrikes nya president. Macron måste troligen skapa nya allianser innan juni och om hans parti inte lyckas att få en majoritet i parlamentet kommer det bli svårt för honom att få igenom sina vallöften – något som hans väljare inte kommer att att bli nöjda över.

Carl Agenäs Reporter
Källa: TT

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar