Förundersökningen mot Assange läggs ned

Publicerad: 19 maj kl 14:01

Nu lägger överåklagare Marianne Ny ned den snart sju år gamla förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange rörande våldtäkt av två svenska kvinnor vid hans besök i Stockholm 2010.

Julian Assange, som under flera år varit kallad till förhör av svensk myndigheter rörande misstänke om två våldtäkter, flydde 2010 från Stockholm till den Ecuadorianska ambassaden i London. Anledningen till att Assange hållit sig undan skall enligt Assange själv, vara att Sverige efter avklarat polisförhör kommer utlämna honom till USA. Enligt Assange vill USA gripa honom för hans publiceringar av för USA känsligt och hemligstämplat information.

Överåklagare Ny har, fram till nyligen, hävdat att Assanges farhågor är ogrundade, eftersom USA inte uttryckt någon önskan om att få Assange utlämnad och att han därmed inte har någon anledning att undvika att komma till Stockholm för polisförhör rörande våldtäkterna.

Assange har tidigare förklarat att han har kunnat tänka sig att bli förhörd av svenska myndigheter på den Ecuadorianska ambassaden i London, ett förhörsalternativ som överåklagare Marianne Ny upprepade gånger avvisat.

Att överåklagare Ny nu omvärderar sin hållning kring fallet Assage är att USA för första gången officiellt bekräftar att de vill få Assange utlämnad efter avklarade förhör i Sverige och att de har för avsikt att gripa och fängsla honom.

En ytterligare anledning till den nya hållningen är att ett förhör med Assange hölls i november föra året på den Ecuadorianska ambassaden. Åklagare från Ecuador kom då fram till att vidare utredning inte var nödvändig utifrån den information som förhöret då gav.

profilbild
Michel Kristiansson Reporter

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar