FBI-anställd gifte sig med IS-medlem

Publicerad: 4 maj kl 16:53

Kvinnan som jobbade åt den amerikanska säkerhetstjänsten FBI med topphemlig licens hade i uppdrag att utreda terroristen hon i hemlighet gifte sig med.

Det var 2014 som kvinnan fick uppdraget att granska en inflytelserik tysk IS-ledare. Enligt uppdraget utgjorde han en risk för att begå terrorbrott. Veckor senare gjorde kvinnan istället den hemliga resan till Syrien för att gifta sig med IS-mannen. Dessutom ska hon ha varnat mannen för att FBI utredde hans verksamhet inom IS.

Mannen har stämplats som global terrorist av USA:s regering. Han är en före detta tysk rappare som hyllat Osama bin Laden i en av sina låtar, hotat skära halsen av Barack Obama och visat sig i olika propagandafilmer för IS.

– Det är oerhört pinsamt för FBI, säger John Kirby, tidigare vid USA:s utrikesdepartement till SvD.

Ångrade sig
Men smekmånaden varade inte länge, bara veckor efter giftermålet flydde kvinnan tillbaka till USA och greps direkt för terrorbrott. Kvinnan fick bara 2 års fängelse eftersom att hon ska ha samarbetat direkt. Liknande brott ger i vanliga fall uppemot 15 års fängelse i USA. Detta har skapat stor debatt.

Hemligstämplat
Fallet hemligstämplades av en domare men i måndags gjordes historien tillgänglig för allmänheten.

Kvinnan släpptes förra sommaren och lever numera under anonym identitet. Hon jobbar inte längre för FBI.

Annie Sääf Reporter

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar