Högsta domstolen fällde smygfotare

Publicerad: 12 maj kl 14:00

Att stoppa en mobil under någons kläder och ta ett foto utan deras tillåtelse låter olagligt, även om offret inte märkte att det hände. Men så enkelt är det inte och en kvinna behövde gå till Högsta domstolen för att få rätt.

En man stoppade in sin mobil under en kvinnas kjol och tog ett smygfoto. Hon märkte inte det, utan det var hennes kompis som sa vad mannen hade gjort. Smygfotograferingen låter kanske som att den skulle vara olaglig, men det var inte förrän åtalet gick upp ändå till Högsta domstolen som mannen faktiskt blev dömd för sexuellt ofredande.

Tingsrätten och hovrätten hade friat mannen förs. Detta var på grund av att de inte tyckte att kvinnan kunde ha blivit kränkt, eftsom hon inte visste att mannen tog ett foto. När Högsta domstolen gav ut sin dom var det istället avståndet som var viktigast och de påpekade att om mannen hade varit lite längre ifrån hade han inte kunnat fällas för något brott.

Högsta domstolens yttrande säger också att man borde fundera över ifall man ska förstora området som anses som personligt kränkande, alltså ens personliga utrymme. Domen mot mannen, som måste betala böter och ett skadestånd på nästan 6 000 kronor till kvinnan, ses däremot som positiv på flera håll.

Till exempel säger den förra justitieministern Beatrice Ask att det är väldigt positivt att det blev en fällande dom. Men hon säger också att det är viktigt att man ser över reglerna, ifall riksdagen vill skydda kvinnor som hamnar i liknande situationer.

Carl Agenäs Reporter
Källa: TT

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Politik

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar