Inför stormatchen: "Vi har planerat för det här"

Publicerad: 23 maj kl 13:59

Terrorattacken i Manchester har kastat nytt ljus på onsdagens stormatch på Friends Arena. Trots det anser arrangörerna att de har koll på läget. – Vi har planerat för det här, säger säkerhetschef Martin Fredman.

På måndagkvällen drabbades staden Manchester, i Storbritannien, av ett misstänk terrordåd. Det var strax efter Ariana Grandes konsert på Manchester Arena som två kraftiga explosioner utlöstes utanför arenan. Stora folkmassor som var på väg ut från den avslutade konserten hamnade mitt i en mardröm. 22 personer bekräftas döda och över 50 skadade, fler av dessa uppges vara barn.

Efter detta dåd, som är en av flera attacker riktade mot stora arenor och konserter runt om i Europa vänds alla blickar mot Stockholm och Friends Arena där Europa League-finalen i fotboll går av stapeln under onsdagskvällen. Matchen spelas mellan Manchester United och Ajax och väntas locka nästan 50 000 åskådare.

Trots det som hänt i Manchester uppger Martin Fredman som är säkerhetschef på Svenska fotbollsförbundet att planeringen inför matchen i nuläget ligger fast.

–Rent säkerhetsmässigt är det, tyvärr, så att det här är den typ av händelse som vi har planerat för, och den planeringen ligger kvar. Vi känner oss trygga i det, även om det är så outsägligt sorgligt att det inträffar. Men det är inte så att vi vaknat upp på morgonen och känner ”hur gör vi nu?” utan snarare att vi ligger rätt i vår planering, säger Fredman.

Tisdagen kommer bestå av möten för Fotbollsförbundet där frågan om säkerheten kommer att utvärderas igen. Fredman berättar att det nu handlar mycket om att kommunicera utåt med vad som görs rent säkerhetsmässigt, så att besökare och spelare ska känna sig trygga.

Uefa skriver i ett uttalande att det inte finns något som pekar ut matchen i Stockholm som ett mål för en attack. Dock uppmanar de publiken att komma i tid då det kommer att göras stora säkerhetskontroller.

Polisen, som även de är med och jobbar för att stärka säkerheten vill i nuläget inte varken bekräfta eller förneka om det som hänt i Manchester påverkar säkerhetsbedömningen.

–Vi står för ordning och säkerhet på allmänna platser. Vi tar till oss informationen och gör hela tiden nya bedömningar, säger Kjell Lindgren, Stockholmspolisens presstalesperson.
 

Hanna Persson Reporter
Källa: TT

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar