Kristina tog joggingtur - genom hela Iran

Publicerad: 20 april kl 12:27

Kristina Paltén, 45, var trött på fördomar och förutfattade meningar om Iran och bestämde sig för att ta reda på hur det egentligen var i landet. Hon begav sig ut på 58 dagar lång resa där hon tog sig 1840 kilometer genom hela landet - joggandes.

Vissa nöjer sig inte med en solsemester på Mallorca eller en bergsvandring i fjällen. Ultralöparen Kristina Paltén bestämde sig sommaren 2013 för att resa på ett annorlunda sätt - till fots.

– Det hela började när jag och en vän sprang från Turkiet till Finland och paddlade hem till Sverige. Vi märkte att vi hade massor av fördomar om Rumänien, och det visade sig inte alls stämma.

Joggingturen tvärs över Europa gav Kristina en ny uppfattning om länder i Europa som hon tidigare varit rädd för. Hon bestämde sig då för att fortsätta utforska världen springades. Nästa resmål: Iran.

– Tanken var att åka tillbaka till Turkiet och springa åt andra hållet och göra ett varv runt jorden, men det blev alldeles för långt så det fick bli Iran.

Kristina var väl medveten om säkerhetsrisken och hade förberett med ett filmteam som skulle möta henne på vissa platser för att kolla till henne, men dagarna innan avfärd fick Kristina komplikationer.

– Min kompis dog i cancer två dagar innan jag skulle åka och min sambos dotter låg på sjukhus i en vecka och jag kände mig ensammast i hela världen. Jag stod helt själv vid gränsen och kunde inte språket och förstod inte vägskyltarna. Jag kände mig dum i hela huvudet.

I trailern till Kristinas film “Alone through Iran - 1144 miles of trust” ser man Kristina efter 1 kilometer uttrycka sin rädsla med gråten i halsen. Trailern har uppmärksammats av stora tidningar i hela världen och har i dagsläget knappt 10 miljoner visningar på sociala medier.

Efter 58 dagar var Kristina framme och hade trots stopp av polisen och rädslor tagit sig fram hela vägen. Hon uppmuntrar folk att strunta i vad man “borde” och istället satsa på vad man vill.

– Om du är rädd så är du på rätt håll, för alla drömmar är förknippade med rädsla.

Kristinas rädslor baserades på allt hon hört i media, och de förutfattade meningar som fanns. Väl i Iran så mötte en helt annan verklighet, och framgången blev ett faktum.

– Det var bara mina fördomar som sa att det inte skulle gå.  

Love Lyssarides Reporter

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar