Mord och självmord ska stoppas av Facebook

Publicerad: 4 maj kl 15:54

Upprörande livesändningar via Facebook Live ska upptäckas av teamet fortare för att kunna stoppas, det skriver grundaren Mark Zuckerberg.

Tiotusentals unga svenskar sänder och följer livefilmer på sociala medier. Men sedan Facebook startade funktionen Facebook Live har man haft problem med livesända övergrepp och andra brott med bland annat droger, grov rasism och barn som trakasseras eller groomas. Tidigare i år filmades till exempel en pågående gruppvåldtäkt av en ung kvinna i Uppsala.

De uppmärksammade direktsändningarna pressar Facebook och andra sociala medier med funktionen att göra något åt det här. Nu säger Facebooks grundare Mark Zuckerberg att Facebook ska öka övervakningen för att stoppa de livesändningar av mord och självmord.

Företaget har i dag 4 500 anställda som granskar inlägg som kan bryta mot användarvillkoren men under året ska alltså ytterligare 3000 personer börja jobba med att undersöka anmälningar om olämpligt material. På så sätt ska det gå snabbare för Facebook att upptäcka och reagera på livesända mord och självmord.

"Vi arbetar för att göra dessa videofilmer lättare att rapportera så att vi snabbare kan vidta rätt åtgärder – antingen att reagera snabbt när någon behöver hjälp, eller att ta bort ett inlägg", skriver grundaren i ett inlägg på Facebook.
 

Hanna Persson Reporter
Källa: TT

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Politik

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar