När mördaren är en kvinna

Tyskan som 2014 mördade två små barn och skadade mamman allvarligt.

Arbogafallet, där en kvinna misstänkts för att ha planerat och utfört mord vid två tillfällen, är ett extremt ovanligt fall. Detta på grund av att det är just en kvinna som ligger bakom. Men det finns fler ovanliga fall där det är kvinnor som har mördat.

När det sker ett mord så är det oftast en man som ligger bakom, faktiskt i hela 90 % av fallen. Detta innebär att kvinnor endast står för 10 % av det dödliga våldet. Och när de väl dödar så är det oftast i nära relationer, till exempel sin man, sin före detta man eller sina barn.

Men det kan också finnas ett ekonomiskt motiv bakom morden.

– Det finns vissa enstaka fall där kvinnor planerat ett brott där de haft ekonomisk vinning, att de haft en livsförsäkring eller så, säger Jenny Yourstone som forskat på kvinnors våldsbrott.

Kvinnor som dödar har även ofta någon form av psykiatriska problem. Många har till exempel blivit misshandlade av sina män eller utsatta för hot.

Om det nu stämmer att den 42-åriga kvinnan från Eskilstuna dödade sin pappa och sin man i en sommarstuga i Arboga så är det ett extremt ovanligt fall. Men det finns fler fall som sticker ut helt från mängden och inte följer de vanliga mönstren.

Den tyska kvinnan

2008 slog en tysk kvinna ihjäl två små barn i Arboga som hon inte kände. Även barnens mamma attackerades och skadades allvarligt. Mamman levde tillsammans med en man som den tyska kvinnan tidigare haft en relation med. Tyskan dömdes till livstids fängelse.

Styckningen i Askersund

2014 skedde ett väldigt ovanligt svartsjukemord. En ung kvinna dödade och styckade en annan kvinna och gömde sedan kroppsdelarna i Hällabrottet utanför Kumla. Hon dömdes till livstids fängelse.

Knutbydramat

2004 manipulerade en frikyrkopastor en barnflicka till att skjuta ihjäl pastorns fru. En man blev även skjuten i huvudet. Fallet blev väldigt uppmärksammat i media eftersom dramat utspelade sig i en frikyrkomiljö och handlade till viss del om otrohetsaffärer. Barnflickan dömdes till rättspsykiatrisk vård men pastorn dömdes till livstids fängelse.

Vendela Axelsson Reporter
Källa: TT