Orangutanger ammas i över 8 år

Publicerad: 17 maj kl 15:31

Vilda orangutanger ammas ända upp i åttaårsåldern, vilket är rekord bland primaterna. Troligtvis är det så för att unga orangutanger skulle riskera att svälta ihjäl om de inte fick extra näring av mamman.

I en studie har forskare analyserat mängden barium, ett grundämne, i tänder på orangutanger som har dött i Sumatras och Borneos regnskogar. Genom att undersöka ämnena i tänderna kan man se hur länge en orangutang har ammats. Barium som finns i bröstmjölk lagras nämligen i skelettet och tänderna. 

Rekordet i studien sattes av en orangutang som ammade ända till sin död vid 8,8 års ålder. Detta är en betydligt längre amningsperiod än hos någon annan primat, inklusive människan.

Men de levde inte på bröstmjölk hela tiden. Efter sitt första levnadsår väljer orangutangerna att blanda bröstmjölk och frukt, ammandet når sin topp när det är dåligt med mat i regnskogen. Då är dieten näringsfattig vilket kan leda till svält hos unga orangutanger. Därför tycks bröstmjölken vara viktig för de unga djurens överlevnad. 

Under sådana perioder tvingas orangutangerna leva på en näringsfattig diet vilket kan leda till svält hos unga, oerfarna individer. Det tycks alltså som om bröstmjölken är viktig för ungdjurens överlevnad under nästan hela deras uppväxt.

 

jag
Amanda Tosto Reporter
TT

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar