Padda vs. Malmö stad

Grönfläckig padda riskerar att stoppa husbygge.

Planen var att en ny förskola och 550 bostäder skulle byggas på Limhamns skjutbana i Malmö. Nu sätter dock en fläckig padda käppar i hjulet för bostadsområdet.

Det är ett antal boende i Bunkeflostrand som har stridit mot planen att bygga bostäder och förskola på skjutbanan. Nu ger mark- och miljödomstolen grannarna till det planerade bygget rätt, allt tack vare den grönfläckiga paddan som förmodas bo på området.

Den grönfläckiga paddan är både fridlyst och rödlistad och trivs nära kusten i våtmarker med många soltimmar. Det finns inte många platser i Skåne som kan den hittas, men skjutbanan är en av dem.

Grannarna till paddan har tidigare berättat att de har byggt dammar till de små groddjuren för att de inte ska dö ut helt. Den grönfläckiga paddan är idag vårt mest hotade groddjur och klassas som ”Akut hotad”.

Men nu har ordföranden i stadsbyggnadsnämnden sagt att de ska överklaga domen som stoppar bygget. Så det återstår att se vem som vinner i duellen mellan den grönfläckiga paddan och Malmö stad.

Vendela Axelsson Reporter
Källa: Sydsvenskan