Riksdagen vill ha nya straff mot unga brottslingar

Publicerad: 6 april kl 15:28
Beatrice Ask, ordförande för riksdagens justitieutskott.

En riksdagsmajoritet har uppmanat regeringen att komma med lagförslag angående nya straff mot unga brottslingar.

Om man utför en brottslig handling som ungdom (under 18 år) i Sverige kan man dömas till ett särskilt straff för unga. För tillfället ingår i de straffen att man döms till ungdomsvård, ungdomstjänst eller sluten ungdomsvård. Riksdagens Justitieutskott vill att regeringen ska komma med förslag för att utöka dessa särskilda straff för unga.

Bland förslagen vill utskottet se en form av ungdomsövervakning. Vad som menas med det är att en plan ska tas upp för den enskilda brottslingen. Planen kan sedan begränsa personens rörelsefrihet. Till exempel kan det innebära att man inte får lämna sitt hus under helgkväller eller att man inte får vistas på vissa platser.

Det har även uppmanats till förslag om elektronisk övervakning, t.ex genom en fotboja som håller koll på vart man rör sig, på helger av unga brottslingar. 

Jesper Vighagen Reporter
TT

Straff mot unga

Är man ung i Sverige döms man inte på samma sätt som en vuxen brottsling. Är man under 21 år kan man tillexempel inte dömas till livstids fängelse utan döms istället till 14 års fängelse.

Är man under 18 år kan man bara dömas till fängelse vid speciellt grova tillfällen. Är man under 15 år får man aldrig dömas till fängelse.  

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar