Tänk på det här när du sörjer

I fredags drabbades Sverige av chock och sorg i samma ögonblick som lastbilen träffade den första människan på Drottninggatan i Stockholm. Ett par timmar av skräck följde i lastbilens spår. När terrordåd utförs och människor dör sörjer vi. Sedan sluter vi upp. Våra starka känslor gör oss mottagliga för osanningar, men vi måste vara källkritiska och medmänskliga även i affekt.

Det är enkelt att dras med och det går fort att dela inlägg på sociala medier. Händelser som den i fredags får oss alla att känna starkt och mycket. Vi känner sorg över offren och ilska mot den skyldige, hjärtat slår hjärnan. Plötsligt är vi benägna att tro på allt och att dela vad som helst, utan att tänka på konsekvenserna.

Minuterna efter terrordådet i fredags kom uppgifter från DN om skottlossning vid Fridhemsplan, dessa visade sig vara osanna, sociala medier fylldes med lika icke-existerande skjutningar vid Globen, i Skanstull och Mall of Scandinavia. Terrorhandlingar är till för att sprida skräck och splittring inom ett samhälle, felaktig information som vi delar gör precis det.

I helgen lade Sverigedemokraternas riksdagsman Richard Jomshof upp en bild på Twitter från en SVT-sändning med domprost Hans Ulfvebrand. Bildtexten till Ulfvebrand var citatet: ”Vi måste kunna förlåta sådana här hemska handlingar”, detta följdes av Jomshofs kommenter: ”Nej, det måste vi inte alls”. Bilden spreds snabbt i sociala medier och väckte starka känslor hos många. När Metros Viralgranskaren skrev om lögnen hade den redan delats och skadan var skedd.

Tusentals människor hade redan hunnit bli förbannade och kräva hårdare tag mot allt från ensamkommande flyktingbarn till alla maträtter som inte har sill eller potatis i receptet.

När fredagens attentat bara var minuter gammalt spreds bilder på döda och skadade kroppar som en eld på sociala medier och sajter som Flashback. Många fascineras av död och förstörelse och filmar allt som sprängs eller kraschar. Spekulationer om vilka offren var och var de kom ifrån fanns överallt och självutnämnda privatdetektiver tog sig friheten att kasta namnen på potentiella offer åt höger och vänster. Tänk dig nu att du ringer dina nära och kära men inte får något svar, och att du i detta ögonblick ser en bild på en blodig kropp med skorna som var en födelsedagspresent eller jackan du snubblat hundra gånger på i hallen.

Det är en skräck jag inte ens kan föreställa mig men som vissa kanske nu tvingats genomleva.

När vi inte är kritiska till informationen vi tar in så riskerar vi mycket. Människor blir ännu räddare, extremister får en propagandaplattform, och kanske tvingas en förälder någonstans se sitt döda barn på Instagram.

Ivan Solander Reporter