Taiwan röstar för husdjurens rätt

Publicerad: 12 april kl 11:06

En dum stereotyp är att man i Asien brukar äta hundar och katter. Men även om man fortfarande får det i de flesta asiatiska länder ska Taiwan bli det första landet som står upp för husdjurens rätt.

Taiwans parlament fick igenom en ny lag på tisdagen som förbjuder folk att äta katt- och hundkött och även att döda eller sälja djuren i syfte att äta dem. Upptäcks det att någon bryter mot reglerna kan man få två år i fängelse, plus att ens namn och bild lägs ut offentligt, rapporterade den engelska nyhetskanalen BBC.

Att äta hundkött burkade vara vanligt för flera år sedan på ön, men lyckligtvis är det mycket mer ovanligt nu för tiden. Den nya lagen förbjuder också hundägare att rasta sina hundar med motorcykel och höjer straffen för djurplågeri. Det är också den första lagen av den här typen i Asien.

Detta är inte den första gången som Taiwan har sett till att husdjuren har fått det bättre. I 2001 röstade man även igenom en lag som såg till att man inte längre kunde tjäna pengar på att sälja kött och pälsar från husdjur som katter och hundar. Detta är dock en lag som de flesta länder har fått igenom. Men att äta hund- och kattkött är fortfarande lagligt på flera ställen i hela världen, till exempel i USA.

Carl Agenäs Reporter
TT/BBC

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar