Theresa May vill ha ett nyval

Publicerad: 19 april kl 12:20

Den 8 juni kommer britterna rösta i ett nyval. Om underhuset godkänner det.

Theresa May på presskonferensen i tisdags

Idag ska underhuset bestämma om det blir ett nytt val eller inte. Det var ett överraskande drag från Storbritanniens premiärministers sida när hon berättade att hon ville ha ett nyval i tisdags på en presskonferens. En av Mays anledningar till att hon vill ha det är att Storbritannien behöver stabilitet inför Storbritanniens utgång ur EU, även kallat brexit. Om det blir nyval, kommer britterna rösta om de vill att Theresa Mays konservativa parti ska sitta kvar i makten eller inte.

Enligt opinionsundersökningar från bl a Yougov leder hennes konservativa parti över Labour, ungefär den brittiska motsvarigheten till Socialdemokraterna. Labour vill också ha ett nyval vilket betyder att det antagligen kommer bli av. De kommer få det lite tufft eftersom deras parti är splittrat när det gäller synen på brexit och deras ledare Jeremy Corbyn.
 

Catherine Fulgencio Reporter
TT

Underhuset

Storbritanniens riksdag består av underhuset och överhuset. I underhuset stiftar de lagar och överhusets politiska makt är begränsad. De kan skjuta upp underhusets beslut för en viss tid.


Theresa May är Storbritanniens premiärminister och hon måste ha minst två tredjedelar av underhusets röster för att det ska bli ett nyval.

Källa: Landguiden 

Mer från Läget! / Nyheter

17-åring misstänkt för mord åtalas

Den minderåriga pojken som anhölls för mord i februari på en 16-åring åtalas.

Nyheter

Inrikes

Utrikes

Brott

Minuten

Tidigare publiceringar