Våldtäktsmän dömda till döden - igen

Kvinnans föräldrar är lättade. Bilden är från i augusti i fjol.

Nu är det bestämt: de fyra män som våldtog en ung kvinna på en buss i Delhi 2012 ska hängas till döds.

Nu har Indiens högsta domstol bestämt att de fyra män som våldtog en ung kvinna på en buss i Delhi 2012 ska avrättas. De åtalade männen dömdes tidigare till döden av högsta domstolen i Delhi, men överklagade beslutet till Indiens högsta domstol. Nu har den nya domen kommit - männen ska hängas till döds.

– Om hon inte hade tagit den bussen den dagen skulle hon fira sin 28-årsdag den 10 maj, säger mamman till Hindustan Times.

Det var i den indiska storstaden Delhi 2012 som fem män och en 17-årig pojke våldtog och allvarligt skadade en läkarstudent på en buss. Den 23-åriga studenten var på väg hem från en biodejt tillsammans med en manligt kompis när de båda blev attackerade på bussen hem. Vännen misshandlades svårt och efter våldtäkten blev båda avkastade.

Kvinnan flögs till ett sjukhus i Singapore men avled senare av sina skador.

Våldtäkten ledde till starka protester och har öppnat upp en debatt kring synen på våldtäkt i Indien. Bland annat ska det nu bli lättare att döma en våldtäktsman, och straffen har skärpts. Till exempel kan våldtäktsmän nu dömas till döden.

– Det är ett barbariskt brott som har skakat samhället i dess grundvalar, säger en av domarna som klubbat avrättningen till Reuters.

Det finns flera fall där polisen vägrat ta emot anmälningar från våldtäktsoffer. Att offren väljer att ta sitt liv efter övergreppet eller blir dödade är inte heller ovanligt. En av de dödsdömda förövarna menar att dödsstraffet kommer att förvärra situationen för indiska kvinnor.

– Förut kunde en man våldta och sedan säga ’lämna henne, hon kommer inte berätta det för någon’. Nu kommer de inte lämna kvinnan när de är klara, som vi gjorde. De kommer att döda henne, säger han till BBC.

Kvinnans mamma är glad över högsta domstolens beslut.

– Jag är väldigt nöjd. I dag är jag glad, säger hon till Reuters.

ewrtyuiöoäp
Julia Caesar Reporter

Sexualbrott per land

Australien: 35 procent av kvinnorna har utsatts för sexualbrott.
Egypten: 96 procent av kvinnorna har genomlidit kvinnlig omskärelse.
Etiopien: 60 procent utsatta för sexuellt våld.
Frankrike: Var tionde kvinna misshandlad av sin partner.
Kanada: Var tredje kvinna utsatt för sexualbrott. 6 procent av fallen anmäls.
Kongo: Mer än 400.000 kvinnor våldtas varje år.
Nigeria: Män har laglig rätt att misshandla sin fru i 10 av 36 delstater.
Sri Lanka: En våldtäkt tar sex till tolv år att utreda.
Storbritannien: En tredjedel av tonårsflickorna offer för sexuellt våld.
Sydafrika: En kvinna våldtas var 26:e sekund.
Sverige: 1 av 6 våldtäkter klaras upp. Kvinnor 16-24 år mest utsatta. 98 procent av förövarna är män.
USA: 17,7 miljoner kvinnor har våldtagits.

Källa: Dokument utifrån