10 av världens coolaste ställen

Publicerad: 4 maj kl 16:14

Läget listar 10 av världens coolaste platser. Vilka skulle du vilja besöka?

10. "Dörren till helvetet", Derweze, Turkmenistan

turkmenistan gate to hell

Foto: Tormod Sandtorv

År 1971 borrade geologer hål i en grotta fylld med naturgas. Marken kollapsade och det blev ett hål på 70 meter i diameter. För att undvika giftiga utsläpp bestämde man att elda upp gasen. Man trodde att all gas skulle brinna bort efter ett par dagar, men det brinner än idag - 46 år senare.

9. Världens brantaste gata, Baldwin Street, Nya Zeeland

brant
Foto: Tourism Dunedin

Gatan ligger i Dunedin i Nya Zeeland och är 350 meter lång och enligt Guinness rekordbok världens brantaste. Början av gatan är inte lika brant och gjord av asfalt, men den övre delen är gjort av betong. Asfalten kan nämligen börja rinna ner på gatan under varma dagar annars.

8. Kärlekstunneln, Kleven, Ukraina

kärlekstunnel ukraina
Foto: Okänd

Formen på tunneln har skapats av tåg som kör förbi på rälsen. Tunneln är nästan tre kilometer lång och finns djupt inne i skogen utanför Kleven i Ukraina. Det sägs att par som önskar sig något i tunneln kommer att få sin önskan uppfylld. Men – bara om det är äkta kärlek.

7. Salar de Uyuni, Bolivia

Saltöken Bolivia
Foto: Enrique Pacheco

Det här är världens största saltöken som ligger i södra Bolivia till gränsen mot Chile. Till ytan är den lika stor som hela Skåne. Saltöknen är ofta täckt av vatten som reflekterar himlen i vad som blir en gigantisk spegel. 

6. Tianzi Mountains, Zhangjiajie, Kina

Kina klippor
Foto: Dao Morin

De här över 2000 sandstenstopparna gör landskapet i den fantastiska nationalparken Zhangjiajie, helt unik. Det var den här platsen som inspirerade James Cameron när han skapade planeten Pandora i filmen Avatar.

5. "Sjön av stjärnor", Vadhoo island, Maldiverna

Stjärnsjön. maldiverna
Foto: Will Ho

Det här skinande vattnet på Vadhoo-ön på Maldiverna ser ut som en spegel av himlens glittrande stjärnor. Men hemligheten bakom det lysande vattnet är i själva verket det här: fytoplankton. Det är en slags alg som är biolominiscerande (alltså lysande) som utstrålar den blåa glöden.

4. Lake Hillier, Australien

Rosa sjön
Foto: Vusal Alekberov

Den här rosa sjön ligger i Western Australia och orsaken till dess unika färg är något som forskare fortfarande inte helt kan förklara. De tror att det kan ha att göra med en reaktion på sjöns höga salthalt och en slags mikroalger som producerar ett färgämne som även finns i morötter.

3. Isgrottorna i Juneau, Alaska

isgrottan
Foto: Aer Wilmington

Under en 19 km lång glaciär på Alaska finns några av de mest fantastiska isgrottorna.De går bara att besöka om man först paddlar kajak och sedan isklättrar dit. Grottorna är unika för den smältande isen som bildar källor i grottorna. Tyvärr är glaciären på väg att försvinna i och med att den globala uppvärmningen värmer oceanerna och att temperaturen stiger.

2. “Gungan vid världens ände”, Banos i Ecuador

Equador swing
Foto: Silvia Puchovska 

Den här gungan ligger djupt in i skogen utanför staden Banos i Ecuador och har en unik plats på 2600 meter ovanför havsytan. Gungar gör man över en kant med en vacker och läskig utsikt över Tungurahuavulkanen. Hade du vågat?

1. Regnbågsbergen, Zhangye Danxia nationalpark, Kina

regnbåge
Foto: Huffington Post

De här bergen i Zhangye Danxia nationalpark i Kina ser ut att vara målat med regnbågens alla färger, men de har uppstått helt naturligt. Ordet danxia, som den här typen av landskap kallas, betyder rosa moln på kinesiska. Bergen har fått sitt utseende från röd sandsten och olika mineraler under miljontals år.  

Vilken plats skulle du helst besöka?

Visa resultat

Sara Funseth Reporter

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar