6 poliser skadade i 1 maj-demonstrationerna

Publicerad: 2 maj kl 14:10

Vid lunchtid den 1 maj samlades demonstranter i östra Paris för att demonstrera mot Nationella fronten och uppmana sina medlemmar att lägga sin röst på Emmanuel Macron.

Macron eller Le Pen? Eller ingen alls och uttrycka sitt missnöje med valet genom att gå till attack mot polisen?

Tiotusentals människor (80 000 enligt arrangörerna, 30 000 enligt polisen) samlades på Place de la République för ett demonstrationståg mot Nationella fronten. Andra som varken var för högerextrema Le Pen eller den liberala mittenkandidaten Macron demonstrerade för att valet skulle läggas ner och hotade med att rösta blankt.

"Maskerade individer kastade föremål och molotovcocktails mot polisen som svarade med tårgas, och två poliser skadades", skrev nyhetsbyrån AFP. Enligt Polisen ska en polis vara allvarligt skadad i handen och en annan fått allvarliga brännskador i ansiktet.

Enligt franska tidningen Le Figaro lokaliserade och isolerade polisen ett 150-tal maskerade personer i demonstrationståget på Place de la République och man ska också ha påträffat molotovcocktails och smällare.

Enligt tv-kanalen BFMTV har 5 personer gripits på måndagseftermiddagen och 6 poliser skadats i tjänst, i samband med den stora demonstrationen.

Frankrikes Inrikesminister Mathias Fekl klandrade på kvällen de tidigare händelserna i Paris och de civilia och oacceptabla våldsamheterna riktade mot Polisen.

Med andra omgången i presidentvalet mindre än en vecka bort är läget spänt i hela Frankrike. Macron höll själv möte ett par timmar senare strax öster om Paris och uppmanade fransmännen att se det historiska allvaret i valet på söndag.  

bnvn b
Benedicte Cedergren Reporter

Vad är en molotovcocktail?

Nej, det är ingen vanlig drink. En molotovcocktail, enkelt brandvapen, är ett kastvapen som består av en glasflaska fylld med en brandfarlig vätska. 

Källa: Wikipedia och NE

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar