Allt du behöver veta om budgeten

Publicerad: 19 april kl 12:33

I tisdags publicerade regeringen sin vårbudget, om riksdagen röstar igenom budgeten kommer mer pengar gå till bland annat ungas mentala välmående och skolan. Men vad är budgeten egentligen?

En populär pappersbunt
Två gånger om året släpper regeringen sin budget; höstbudgeten och vårbudgeten. Enkelt förklarat är den en pappersbunt som innehåller information om hur regeringen vill spendera alla sina pengar #cashflow. När budgeten offentliggjorts får riksdagen (där alla riksdagspartier ingår) rösta om budgeten, om de inte tycker om budgeten kan de fälla den så att den inte går igenom.

I höstbudgeten föreslår regeringen vart statens alla pengar ska gå nästkommande år, där redovisar de också vilka utgifter (vad som kostar pengar) och inkomster (vad de får pengar ifrån, tex: skatt som Sveriges invånare och företag betalar) staten har. 

Vårbudgeten innehåller förändringar i höstbudgeten, där gör också regeringen en bedömning av det ekonomiska läget i Sverige.

I år meddelade regeringen att ekonomin går starkt, att arbetslösheten sjunker och att det ser ut att fortsätta i samma riktning. Årets vårbudget eller “vårändringsbudget” bygger på en överenskommelse mellan regeringen (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) och Vänsterpartiet. 

Mycket pengar till unga

Om riksdagen röstar igenom vårbudgeten är några av de områden som får extra pengar till hösten eller efter nyår: polisen, försvaret, “klimatklivet”, förlossningsvården och kvinnors hälsa. Men en stor del av satsningarna rör unga direkt, de är:

500 miljoner mer till utsatta skolor via införande av en jämlikhetspeng.

- Jämlikhetspengen innebär att skolor som har det tufft får statligt stöd i syfte att höja resultaten, skriver Gustav Fridolin på regeringens hemsida.

150 extra miljoner till introduktionsprogram på utsatta gymnasieskolor.

Ett introduktionsprogram kan t ex vara undervisning för nyanlända.

Ytterligare 100 miljoner till barn och ungas psykiska hälsa.

Regeringen avsätter redan 1 miljard om året fram till 2019 som ska motverka ungas psykiska ohälsa, men nu satsar de 100 miljoner extra.:)<3

150 miljoner mer till psykiatrisk barn- och ungdomsvård.

Utöver de 250 miljoner som regeringen satsar årligen på att stärka den sociala vården för barn och ungdomar satsas ytterligare 150 miljarder.

Siri Lallerstedt Reporter
Källa: Regeringen

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar