Balett är fett!

Publicerad: 27 april kl 13:02
Veronika Rozanoff och Erik Åhl

Klassisk musik, nätta ballerinor och ståtliga män – balett är en av de mest könsfördelade dansformerna. Även om både könen behövs, är det mycket färre killar som dansar. Varför är det så och hur kan det ändras?

Balett är en grundläggande dansteknik till nästan alla dansformer. Att dansa balett är fördelaktigt både för tjejer och killar. Man får starka överkroppar, mycket bensstyrka, bra hållning och kan även förbättra självförtroendet. Utformat i strävan efter skönhetsideal utvecklar balett ”det manliga” i män och ”det kvinnliga” i kvinnor. Ur det konservativa synsättet på kön ska kvinnor vara lätta och nätta medan män ska vara starka och muskulösa.

- På balettskolan har killar och tjejer åtskilda lektioner. Killar jobbar mer med hopp, de ska även vara starka för att lyfta upp tjejer, berättar Erik.

Erik är 13 år och går 7:e klass på Kungliga Svenska balettskolan. Förut dansade han balett i Västerås och var den enda pojken i klassen. Nu, på balettskolan, är de 2 killar och 10 tjejer. Erik tycker att det är både positivt och negativt med att det är så få killar i hans nuvarande klass. Vore det fler, skulle han inte fått lika mycket uppmärksamhet och möjlighet att utvecklas.

Veronika, som är också 13 år och går samma klass som Erik, ser problemet som en fördel för killar:

- När vi sökte till skolan var vi runt 100, men eftersom killar är så få, tar de in de flesta av killar medan för tjejerna är det hårdare konkurrens och därför svårare att komma in, berättar Veronika.

Rebecca Björling, 28 år, en utbildad ballerina som gick balettskolan i La Paz, Bolivia, säger att i hennes klass dansade 5 killar och 15 tjejer. På grund av konkurrensen som rådde mellan tjejerna, fick hon anstränga sig extra mycket för att få en bättre roll. Bland killar hade det aldrig varit hög konkurrens och därför behövde de inte arbeta lika hårt.

Rebecca säger att situationen påverkar även killarnas inlärningsprocess:

- De upplever saker annorlunda i en kvinnodominerad bransch, det vore skönt att få balansen. Då skulle även baletten fått en högre status.

Erik och Veronika tycker att det är grupptryck som gör att det finns så få killar inom balett.

- Alla har sin roll i samhället och man kan inte dra sig ur den rollen, det är svårt att bryta mot normen. Killar ska spela fotboll och tjejer ska dansa. Man tycker att balett är en sak för tjejer och fotboll – för killar. Det ska bli fler killar i balett, annars dör det ut!

Rebecca Björling tycker att vi kan påverka situationen genom att välja vilka som syns på scen. Det råder en stor diskussion om vilka som ska och vilka som inte ska synas inom dansvärlden. Exempelvis, är det få barn med funktionsnedsättningar som syns för att de inte kan utveckla tekniken. Men hur ska man tänka då? Om barn med funktionsnedsättningar dansar, då kommer även andra barn med samma problem våga.

- Samma sak med killar, menar Rebecca, man måste se fler killar på scen för att det skulle bli fler killar i balett.

Många börjar men inte alla blir ”stjärnor”. Dragos Mihalcea, 39 år, som dansar balett på Kungliga Operan nu i 15 år, tycker att brist på män i balettvärlden är en myt. Samtidigt säger han att kraven på kvinnor i balett är högre. Men alla behöver inte bli en del av eliten. Vem som helst kan dansa balett om man tycker att det är kul.

Nadja Alve, 25 år, som dansat balett hela sitt liv och nu skriver ett examensarbete på temat Gendered Technique – About Ballet and Gender på Dans och Cirkushögskolan, berättar att den klassiska baletten är könsfördelad och det finns fler normer om vilka uppgifter ska ena och andra könen utföra. Brist på killar gör det svårare att praktisera vissa element, samtidigt som fokus på könsfördelning gör balett inte lika attraktivt för alla.

- Snart tar jag min examen och ser det som en utmaning. Jag vill ändra normen och lära alla. Jag tycker att alla är olika men alla kan dansa. Därför vill jag fokusera mer på olika personligheter och inte på könen, säger Nadja Alve.
 

Tatiana Kireeva Reporter

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar