Bitcoin ökar i värde

Publicerad: 2 maj kl 14:07
Ballonger med bitcoin-loggan

Den digitala valutan bitcoin har mer än tredubblats i värde det senaste året. Ökad efterfrågan i Japan är en av anledningarna.

Den digitala valutan bitcoin har mer än tredubblats i värde det senaste året. Den främsta anledningen är den ökade efterfrågan i Japan, där bitcoin har en stark ställning och efterfrågan ökar. Bitcoin nådde sin högsta notering hittills sedan introduceringen 2008, strax över 1 400 dollar, tre procent upp bara på en dag.

Den digitala valutan skapades av Satoshi Nakamoto med syfte att göra betalningar över internet möjliga utan inblandning från en tredje part, och istället direkt mellan användare. Bitcoin förlitar sig inte på någon form av centralbank eller liknande till skillnad från andra valutor. Det ger ett skydd från till exempel monopolliknande betalsystem och politisk påverkan. I dagsläget går bitcoin att spendera på en rad internetbutiker. Bland annat microsoft, steam och gyft. Enligt TT snurrar bitcoin runt i cyberrymden till ett värde av närmare 25 miljarder dollar.

Kristina Sandström Reporter
Källa: TT. Satoshi Nakamoto/bitcoin.org

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar