Cancer ska upptäckas tidigt med blodprov

Publicerad: 18 maj kl 15:29

En ny metod vid Sahlgrenska akademin gör att cancer kan upptäckas tidigare. Med hjälp av ett blodprov kan tumörer hittas oavsett var i kroppen de finns.

Blodprovet gör det möjligt att på ett mer exakt sätt kontrollera cancerbehandlingen, till exempel om läkemedelsmängden för patienten behöver justeras. Enligt Anders Ståhlberg, som är en av forskarna som har utvecklat provet, kan man också upptäcka vilken cancertyp som helst. Även de typer man ärver, till exemepel bröst- och prostatacancer.

Metoden har redan testats på ett 100-tal patienter. Liknande metoder används även internationellt, där forskare analyserar blodprov för att tidigt hitta cancertumörer.

I dag följs en behandling upp med hjälp av till exempel röntgen för att se om tumören har försvunnit. Tanken med den nya metoden är att patienten ska kunna lämna ett blodprov på sin lokala vårdcentral.

-Och då ser vi om blodprovet har genetiska rester från tumörcellerna. Det är som ett komplement eller till och med som en ersättning till de här traditionella bildanalyserna, säger Anders Ståhlberg till TT. 

-Det är bra både för patienten och för sjukvården.

Carl Agenäs Reporter
Källa: TT

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar