Datorspel på schemat

Publicerad: 28 april kl 11:04

Arthur Nordström älskade spelet Counterstrike och tanken av att spela datorspel som en del av plugget lockade honom. Idag pluggar han teknik på gymnasiet och har e-sport på schemat.

Arthur älskade Counterstrike och ville bli professiobnell e-sportare

Det var en glad överraskning för Arthur Nordström, 17 år, när han fick veta att det fanns en skola där han kunde spela Counterstrike på lektionstid. Precis som man kan plugga och spela fotboll som en del av studierna, erbjuder vissa gymnasium e-sport.  

– Vi har lektioner i e-sport två dagar i veckan. Vi får uppgifter på lektionerna, där vi till exempel skriver en loggbok och skriver ner vår utveckling, säger han. Annars är det som vilket gymnasium som helst då vi har andra ämnen som matte och engelska osv. 

Arthur går på Voxnadalens gymnasium som ligger i Edsbyn. Han bor egentligen i Stockholm och brukar åka hem på loven. Arthur växte upp i en liten stad i USA, så att bo i Edsbyn passar honom. 

– Jag tycker om småstadskänslan och det är lugnare här, säger han. Jag har inte riktigt gillat storstäder. Dessutom är min lägenhet här större än i Stockholm.

E-sport är lagsport

Arthur har snart gått klart sitt första år på gymnasiet. Det bästa med skolåret var att han fick spela i ett lag. De är 5 stycken och har 1 coach. De flesta spelen i e-sport spelar man i lag.

– Jag hade aldrig spelat i ett lag förut. Man pratar hela tiden med varandra när man spelar och då är det viktigt att man förstår varandra, säger Arthur. Det jobbade vi på väldigt mycket under e-sport lektionerna.

Fysisk träning är också viktigt

I början av skolåret spenderade de 2 timmar på gymmet under e-sport lektionerna. De har även en lärare som pratar med dem om vikten att äta nyttigt och ta hand om sin kropp.

– Det är så för alla egentligen, man måste sköta om sin kropp, säger Arthur. Om man bara sitter och spelar utan att träna blir man ju en fet klump.

E-sport som fritidssport

Även om Arthur ville bli e-sportare när han började på gymnasiet, så är han inte lika säker längre. Han tycker inte att man kan spela datorspel för alltid. Dessutom vill Arthur inte tröttna på Counterstrike som är det som han spelar mest på e-sport lektionerna.

– E-sportare sitter hela dagarna och spelar. Om man gör något jättemycket så är det lätt att man blir trött på det. Jag vill inte tröttna på spelet, säger han. Jag vill hellre jobba som ingenjör eller programmerare, sen bli bättre på CS på min fritid.

Stöttande föräldrar

Arthurs föräldrar var väldigt stöttande när han berättade att han ville plugga och köra e-sport.
– De sa att om det här verkligen var vad jag ville satsa på, så borde jag göra det, säger han.

I början så ville Arthur bara strunta i allt annat och bara spela Counterstrike. Men hans pappa gav honom rådet att han skulle satsa på resten av skolan också.
– Han sa till mig att det är bra att ha en reservplan om jag inte skulle bli e-sportare, säger han.

Bara killar som e-sportar

I Arthurs klass så är det bara killar som e-sportar. Han vet inte riktigt varför det är så.

– Det finns ju ändå tjejer som spelar, de kanske spelar bara för att de tycker att det är kul, inte för att bli en e-sportare, säger han. Skolan vill att det ska vara mer tjejer i klassen, men det är inte så många tjejer som väljer att ha e-sport som en del av deras utbildning.

E-sport som en riktig sport

Många tycker inte att e-sport inte är en riktig sport.
– Men det är ju en sport eftersom man tävlar i det och man utmanar sig själv att bli bättre än andra, säger Arthur. Det är väldigt mentalt krävande, även om det inte krävs mycket fysiskt.

Det blev ett problem för dem när skolan ville söka bidrag för ett event. De fick inget bidrag eftersom det endast gällde sport. Riksidrottsförbundet har inte erkänt e-sport som en riktig sport.

Catherine Fulgencio Reporter

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar