De gör upp om den franska presidenttiteln

Publicerad: 5 april kl 16:24
11 presidentkandidater debatterade i tisdagskväll. Från vänster till höger syns kandidaterna Jean-Luc Mélenchon, François Fillon, Jean Lassalle, Nathalie Arthaud, Marine Le Pen, Benoît Hamon, Jacques Cheminade, Nicolas Dupont-Aignan, Emmanuel Macron, François Asselineau. Frånvarande från bilden är Philippe Poutou.

2017 väljer Frankrike en ny president. Med drygt tre veckor kvar till den första omgången i det franska presidentvalet, så sändes under tisdagskvällen den 4 april den första valdebatten med de samtliga elva presidentkandidater.

I motsats till Sverige som är en monarki är Frankrike en republik, stat vars politiska makt innehas av- eller utgår från en folkvald statschef som representerar folket. Nuvarande statschef i Frankrike är Presidenten François Hollande. Men snart ska detta ändras.

Första valdebatten nånsin

Det var under tisdagskvällen den 4 april som den första valdebatten med de elva presidentkandidaterna sändes. De sex mindre kandidaterna vars chanser att vinna valet inte är så stora, eldade på debatten och fick myckat uppmärksamhet. Bland de fem favoriterna (Mélenchon, Fillon, Le Pen, Hamon och Macron) fick den socialliberale Emmanuel Macron, högerkandidaten François Fillon och högernationalistiska Marine Le Pen ta emot flest slag ifrån de andra.

Precis som under de amerikanska presidentdebatterna mellan Hillary Clinton och Donald Trump handlade debatten till stor grad om anklagelser, fusk med ersättningar och misstankar om intressekonflikter med storbankerna. Men alla förnekade anklagelserna.

Bråk mellan kandidaterna

Marine Le Pen och Emmanuel Macron bråkade bland annat om EU under den fyra timmar långa tv-sända debatten. Le Pen vill att Frankrike ska lämna EU även om opinionsmätningar visar att väljarna inte stöder den tanken.

– Ert förslag, fru Le Pen, skulle sänka fransmännens köpkraft, det skulle innebära ett ekonomiskt krig, säger Macron, valets yngste kandidat med sina 39 år, enligt tidningen Le Parisien.

Vem vann debatten?

Enligt Reuters var det vänsterns Jean-Luc Mélenchon som övertygade mest tittare. Enligt en opinionsundersökning lyckades Mélenchon övertyga 25 procent av tittarna, Macron 21 procent och republikanernas François Fillon 15 procent.

I samma opinionsundersökning ansåg 23 procent av tittarna att Macron hade de bästa politiska förslagen, följd av Mélenchon med 22 procent och Fillon med 18 procent.

Valets första omgång avgörs den 23 april. Det väntas bli en avgörande valomgång mellan de två kandidater som får mest stöd. Den är planerad till 7 maj.

bnvn b
Benedicte Cedergren Reporter

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar