De satsade på studier i Östersund

Publicerad: 25 maj kl 14:33
Tjejerna kallas Blondbella och Brunbella av sina vänner.

Den unika sammanhållningen i den kyliga studiestaden värmer.

Gabriella Cekal, 23 och Isabell Karlsson, 26, sade i januari 2015 hejdå till familj, vänner och rutiner för att flytta upp till Östersund. Det var studier som lockade tjejerna norrut. 

– Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig, jag tänkte att det skulle vara typiskt norrländskt med fjällstugor, renar och fjäll, säger Isabell Karlsson, som flyttade i från Stockholm. Hon kommer ursprungligen från Värnamo men flyttade till Stockholm 2010 för att påbörja vuxenlivet med jobb, lägenhet och nya vänner. När hon bestämde sig för att börja studera hade hon två alternativ, att plugga upp sina betyg eller att flytta norrut. Det blev det senare alternativet. 

Gabriella Cekal flyttade från Fors, en tätort utanför Avesta, där hon växte upp. Norrut hade hon redan tidigare varit under gymnasietiden då hon studerade vid Skyttegymnasiet i Strömsund, så Östersund kändes som ett självklart val när hon blev antagen till sin drömutbildning, Sjuksköterskeprogrammet, vid Mittuniversitetet.

– Allt praktiskt löste sig väldigt fort med boende, skolan och extrajobb. Sen var det också lätt att lära känna folk, säger hon.

Tjejerna lärde känna varandra under introduktionsperiodens första dag och redan där bytte de nummer för att mötas upp innan skolan dagen därpå. För dem var aktiviteterna vid skolan det som gjorde att de kunde börja att bygga sitt kontaktnät och skaffa vänner, något som har varit avgörande för hela deras studietid. 

– Jag trodde att jag skulle klara mig utan vänner, men jag har ju insett i efterhand att jag aldrig hade stannat om jag inte hade fått de vännerna jag har nu, säger Isabell Karlsson och Gabriella Cekal håller med. 

– Ja, man blir lite utlämnad när man flyttar upp helt själv, men så var det ju för alla i klassen. Ingen kände varandra sedan tidigare och det har gjort att sammanhållningen har blivit riktigt bra, berättar hon. 

Även om studentlivet i Östersund inte liknar det studentliv som finns i Uppsala eller Lund, så tycker tjejerna att Östersund är en bra studiestad. 

– Ja, det är ju ganska kallt och blåsigt men det är ändå en lagom stor stad. Vi hänger med personer i från alla olika utbildningar och går man ut på stan känner man igen dem flesta. Trots att det är lite svårare att ha spontana utgångar så umgås vi nog lika mycket som andra studenter, det är bara det att vi får vara lite mer kreativa, säger Isabell Karlsson.

Tjejernas kompisgäng brukar grilla på vårkanten, spela bingo på söndagarna, anordna hemmafester och vara ute i naturen, en oanad fördel med att bo i Östersund.

– Det har hänt att vi åkt ut till ett fjäll och vandrat en eftermiddag vi inte har haft något att göra, skrattar Gabriella Cekal. 

På grund av att många vid universitetet har sin hemort långt i från Östersund är det inte många som åker hem på helgerna. Det gör att vännerna får fira födelsedagar och ta hand om varandra i livets olika skeenden. 

– Det är nästan som att ha en till familj och man får verkligen vänner för livet, säger tjejerna. 

Hilda Djupenström Reporter

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar