Det är inte bara lejon som finns i Sydafrika

Publicerad: 19 maj kl 10:41

I Sydafrika finns många djur som man aldrig skulle hitta vilt i Sverige. Det gäller inte bara de kända djuren så som lejon och elefant. Här är tre djur som du inte visse fanns- men som kan hittas i Sydafrika.

Hjälmpärlhöna
Men sina blåa huvuden och ljusa prickar står hjälmpärlhönorna ut i den Sydafrikanska naturen. På dagarna föredrar Hjälmpärlhönan att gå framför att flyga - det gör de endast om de känner sig hotade. De syns vanligtvis ute i bushen eller på savannen vid vägkanter och har en tendens att springa ut framför bilar precis när de kör förbi.

HPH

Foto: Pixabay.

Klipphyrax
Djurets officiella namn är klipphyrax men på afrikans, som är ett av de 11 officiella språken i Sydafrika, kallas djuret dassie som betyder grävling på Holländska. De kan ta sig igenom trånga utrymmen för att de har en böjlig bröstkorg. De ser långsamma ut men när de blir jagade av rovdjur är de snabba. Honorna agerar "lockouts" och varnar gruppen som försvinner snabbt. De kan klättra på berg för att deras fötter producerar ett kladdigt svett.

Dassie

Foto: Amanda Tosto. 

Sydafrikansk Pingvin
Pingviner finns inte bara på Sydpolen! Den här arten är van vid ett varmare klimat och gillar att sola på stranden. Deras fjädrar är vattentäta för att kunna simma i det kalla vattnet. Tyvärr är den sydafrikanska pingvinen utrotningshotad- förmodligen för att människan fiskar upp för mycket av deras föda. I Sydafrika kan man besöka dem på bland annat Boulders Beach som ligger strax utanför Kapstaden. Dock är man inte där ensam med pingvinerna, 1000 turister är också där. Om man vill se dem mer enskilt kan man gå till stranden bredvid och om du har tur kan du se en pingvin i det vilda. Men var försiktig - de kan bitas!

Pingvin

Jag bits! En sekund efter bilden togs försökte denna pingvin
smaka på reporterns finger. Foto: Amanda Tosto. 

 

Källor: Nationalencyklopedin, Safaribok.se, The Spruce, Animal Fact Guide, IUCN Red list, Table Mountain Aerial Cableway.
 

jag
Amanda Tosto Reporter

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar