Djurens parti, det enda svenska djurpartiet

Publicerad: 26 maj kl 14:00
Simon Knutsson tillträdde nyligen som partiledare för Djurens Parti. - Jag kommer att verka för att vi ska synas mer, säger Knutsson.

Tycker du att djurens perspektiv saknas i den svenska politiken? Då kan Djurens parti vara något för dig. - Vi vill sluta behandla djur som skräp och istället börja hjälpa dem, säger den nye partiledaren Simon Knutsson.

Det är ett av Sveriges kanske mest okända partier, och även ett av de yngsta men de menar på att det är de enda partiet som bryr sig om den största delen av vår lands befolkning nämligen djuren.
- De etablerade partierna i riksdagen fortsätter att tillåta det extrema våld och lidande som djuren utsätts för idag, säger Simon Knutsson, Partiledare för Djurens Parti.

Djurens Parti bildades 2013 och ställde upp i valet året därefter.
I riksdagsvalet så fick partiet 4100 röster, något som partiet då var nöjda med.
Nu är dock målet att få minst 1% av samtliga röster till riksdagsvalet.
Får ett parti minst 1% av rösterna så hjälper staten nämligen till med att ordna så att det finns valsedlar ute i de olika vallokalerna.
Något som partiet nu måste ordna själva, både ekonomiskt men även åka runt och lägga ut valsedlar själva.

Den viktigaste frågan för partiet är djuren. Partiet har nyligen även börjat fokusera på andra områden men det är främst djuren och miljön som är det viktiga.
-Även om frågor som inkomstskatten är viktig så är det inte alls lika viktigt som att få ett slut på det lidande och den massaker av djur som människor utför varje dag, världen runt menar Knutsson.
Partiet vill att alla ska bli vegetarianer och att vi ska sluta föda upp djur för att människor ska äta dem eller för att använda till andra saker såsom läderproduktion. De vill även stänga ner alla djurparker.

År 2014 bildades även ett ungdomsförbund till Djurens Parti, något som på de senare åren har blivit mindre och mindre aktivt.
När det börjar närma sig valet så tror Simon Knutsson att det kommer att bli mer aktivitet i ungdomsförbundet.
- Jag förväntar mig att det kommer att bli mer aktivitet i ungdomsförbundet när valet 2018 börjar närma sig, säger Knutsson.
Trots att ungdomsförbundet har legat nere de två senaste åren så kommer inte den nye partiledaren att arbeta för att göra ungdomsförbundet mer aktivt.
- Det är inte min uppgift att arbeta med ungdomsförbundet, det finns andra i partiet som har som uppgift med den typen av saker.
Att ha ett aktivt ungdomsförbund är något som den nye partiledaren tycker är väldigt viktig funktion inom ett politiskt parti.
- Självklart skulle jag vilja att det var mer aktivitet i ungdomsförbundet.
Det är väldigt viktigt för oss att ungdomsförbundet finns.

Nu påbörjas arbetet med att utöka partiets politik.
Tidigare i vinter så kom en ny uppdaterad version av partiprogrammet där partiet utökade sin politik till miljön också.
Trots att partiet fortsätter att utöka sin politik så kommer djuren alltid att vara deras huvudfråga. 
- Vi är det parti som är bäst för djuren och klimatet , slår Simon Knutsson fast. 

Joel Kraft Reporter

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar