Ett terrordåd som kan påverka valet

Publicerad: 24 april kl 12:26

Vallokalerna har stängt. Emmanuel Macron och Marine Le Pen verkar bli de 2 kandidaterna som går vidare till nästa valomgång, den 7 maj. I den kommer Frankrikes nya president att utses.

Coline Blais, 19, kommer ursprungligen från Tours i Frankrike, men studerar för närvarande i Paris på universitetet Dauphine. I söndags röstade Coline för första gången, och hon tvekade inte till att göra det.

– Självfallet gick jag och röstade i söndags, berättar Coline. Jag tycker att det är väldigt viktigt att engagera sig politiskt som medborgare, och delta i demokratins framtid. Som medborgare är det vår roll och skyldighet. Dessutom är det ju inte varje dag det är val, så nog kan man lyfta sig från soffan i några timmar för att göra ett val som kan påverka sin egna och andras framtid i flera år.

Ställningen inför söndagens val har länge varit oerhört jämn. Kandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen har hamnat på 23,75% respektive 21,53% enligt franska Ministère de l'intérieur, och det är nu praktiskt taget fastställt att det blir precis de två som går vidare till den andra omgången.

– Jag tror och hoppas på att Emmanuel Macron tar hem segern! Här i Paris är folk väldigt rädda för att Marine Le Pen ska vinna, och till och med kandidaterna François Fillon och Benoît Hamon har uppmanat folk till att rösta på Macron istället för sig själva, eftersom de har förstått precis som många andra, att hennes vinst skulle påverka landet väldigt negativt. Dels ekonomiskt eftersom vi skulle tvingas ut ur EU, dels socialt eftersom det skulle skapa en massa splittringar inom landet.

I torsdags skedde det som många fruktade men som ingen hoppades skulle hända. Ett terrordåd 3 dagar innan valet. Alla ställde sig då samma fråga: Kan attacken påverka valresultaten?

– Med stor säkerhet tror jag att attentatet kommer att påverka valet, suckar Coline. Jag tror att de som röstar på Le Pen kommer bli säkrare på deras val, och att de som ännu inte riktigt har bestämt sig har större chanser att luta åt Le Pen. Attentatet gynnar definitivt och utan tvekan Le Pen.

Ett terrordåd kan få de som är ointresserade av valet eller osäkra att välja en kandidat som de anser vara stark när det gäller lag och ordning, invandring och terrorbekämpning. Högerextrema Nationella Frontens Marine Le Pen är en den enda kandidaten som gjort terrorismen till en huvudfråga.

– Jag hoppas ändå att folk inser att situationen kan komma att bli värre om Marine Le Pen vinner. Vem vet vad Frankrike kan utsättas för här näst om en högerextremist får makten? Jag har hört att många kommer att rösta på Macron, vare sig de röstar på högern eller vänstern, om Le Pen skulle gå vidare till nästa valomgång, säger Coline en aning hoppfull.

Valet och ställningen har hittills varit väldigt jämn. Det kan vara så att torsdagsnattens händelser i Paris påverkar lite på marginalen mellan de ledande kandidaterna och därmed får en avgörande inverkan på utgången av presidentvalet.

– Jag är rädd för att Frankrike kommer att förändras om Le Pen vinner. Frankrike kommer att förändras även om Macron vinner, men på ett mindre skrämmande sätt. Han är en ny typ av kandidat, som varken kommer från högern eller vänstern, och som har många goda ambitioner för vårt land.

Den 7 maj är det dags för den andra och sista valomgången mellan de 2 kandidaterna som fick flest röster i söndags, troligtvis Macron och Le Pen. Om attentatet kommer att påverka valet och gynna Le Pen återstår att se. Om 2 veckor får vi svaret.

 

Här kan du läsa mer om vad de två kandidaterna står för.

bnvn b
Benedicte Cedergren Reporter

Det här har hänt i Paris

• Strax efter klockan 21 på torsdagen rapporterades om skottlossning på paradgatan Champs Élysées i centrala Paris. En polis ska ha dödats i skottlossningen, enligt Reuters. Två poliser skadades allvarligt.

• Gärningsmannen sköts till döds av polisen och hans hem söktes igenom, enligt Reuters. Enligt nyhetskanalen BFMTV var gärningsmannen tidigare känd av polisen.

• Polisen har uppmanat allmänheten att hålla sig borta från området, och flera tunnelbanestationer har stängts av efter skottlossningen.

• Polisen förmodar att det rör sig om ett terrordåd, och man har öppnat en utredning om terrordåd.

• Frankrikes president François Hollande har kallat till ett krismöte med premiärminister och inrikesministern efter händelserna.

• IS tog senare på torsdagskvällen på sig dådet genom sitt propagandaorgan Amaq

Källa: DN

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar