Fransmannen, hönan och jordenruntresan

Publicerad: 28 april kl 15:40

Det stora äventyret började när Guirec Soudée tröttnade på skolan och bestämde sig för att resa till Australien med endast 200 euros i plånboken. Han ville se världen med sina egna ögon. Idag har 25-åriga Guirec och resekompisen hönan Monique rest världen runt i deras segelbåt.

När han uppfyller sin stora dröm om att köpa sig en egen segelbåt döper han den till Yvinec precis som ön utanför franska Bretagne där han är uppvuxen. Sedan seglar Guirec från Bretgane till Spanien, Portugal och fortsätter till Kanarieöarna. Där träffar han sin framtida resepartner, hönan Monique, eller Momo, som Gueric kallar henne på sociala medier.

- Det var kärlek vid första ögonkastet, berättar seglaren till franska Le Figaro.

Resan fortsätter och de två vännerna seglar över Atlanten. 28 dagar och 25 ägg senare ankommer duon till Antillerna i Karibien, med endast 60 cent i plånboken. Efter ett år på paradisöarna, bland annat St Barthélémy, och en massa småjobb är det dags för nästa äventyr.

- Monique och jag är nyfikna. Vi ville se hur det var att skapa vårt egna liv, säger Gueric till Great Big Story, CNN.

Den 29 juni 2015 börjar resan mot norden. Destination Bermuda, Halifax, Saint-Pierre och Miquelon och tillslut Grönland där Gueric stannar flera månader och skapar starka vänskapsband i staden Saqqaq.

- Jag pratade med Monique varje dag. Vi lekte kurra-gömma på båten. Hon tittade på mig när jag lyssnade på musik. Jag delade allt jag hade med Monique, berättar han till Ouest-France.

Efter några månaders vistelse på Grönland lämnar Guirec staden och vännerna i Saqqaq för nästa äventyr: Segla igenom Nordvästpassagen. Nordvästpassagen är en sjökanal cirka 5000 km lång som binder samman Atlanten och Stilla Havet genom Norra Ishavets ismassor och Kanadas arktiska skärgård.

Den 31 juli 2016 lämnar segelbåten hamnen. Guirec ska bli den yngsta seglaren och Monique den enda hönan att segla igenom Nordvästpassagen.

- Innan jag lyfte ankaret var det massor av folk som bad mig tänka efter. Folk som sa att jag skulle dö. Men jag trodde på mig själv, och hade jag velat dö hade jag såklart inte åkt. Jag är en sådan som aldrig ger upp, säger Guirec till Ouest-France.

Den 1 spetember 2016 anländer Guirec och Monique i staden Nome efter 32 dagar i Arktis med sin 11meter lilla segelbåt. Uppdraget är lyckat och rekordet slaget!

- Det var både sensationellt, unikt och fruktansvärt, berättar Guirec till Ouest-France. Man måste våga leva fullt ut och lära sig att klara sig utan smartphone. Men att leva långt från civilisationen, det passar mig väldigt bra, säger han skämtsamt i en intervju med Le Matin.

Äventyraren har redan nya storslagna planer för framtiden.

- Jag vill delta i nästa Vendée Globe, jordenruntkappseglingen, år 2020. Med Monique förstås, berättar Gueric till Le Parisien.

 

Även om du aldrig hört talas om Guirec eller hans äventyr runt jorden så har du antagligen redan sett Monique på sociala medier.  

tag someone / ur friends

Ett inlägg delat av Mirza Bico | Funny & Relatable (@ellentvshow)

bnvn b
Benedicte Cedergren Reporter

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar