Janna, 11 år - världens yngsta krigsreporter?

Publicerad: 19 april kl 12:46

Det tar mer än en halvtimme för oss att få kontakt via telefon: dels på grund av den svajiga internetlinan i Nabi Saleh, men också för att samtalet bryts under flera tillfällen för att soldater skjuter nedanför Jannas hus. Janna ursäktar sig och kommer tillbaka efter en stund. 11-åringen har stängt fönstren till sitt rum för att skottlossningen inte ska avbryta vårt telefonsamtal. – Så, nu kan vi fortsätta! säger hon.

Janna Tamimi bor i den lilla byn Nabi Saleh på Västbanken i Palestina med sin mamma och mormor i ett hus som ligger en halvtimme från hennes skola i Ramallah. Hon är nyligen hemkommen från en skolresa med sina klasskompisar där de åkte runt i hela Palestina. Genom den brusiga webbkameran skymtas på väggarna affischer på kända musiker och en palestinsk flagga. Janna är en till synes helt vanlig 11-åring, men hon är också världens yngsta krigsreporter med mer än 230 000 följare på sociala medier.

– Allt började när jag var 7 år gammal och min vän Mustafa blev mördad. Vi satt i bergen och lekte och när jag skulle gå ner för att hämta honom låg han där och det var jättemycket blod på gatan bredvid honom.

När vännen Mustafa dog blev Janna frustrerad och ville berätta om det för världen. Hon bestämde sig för att inte vänta på att någon annan gjorde det, utan tog upp kameran själv och började filma.

– Vi var vid al-Alqsamoskén i Jerusalem en dag och då hade de israeliska soldaterna satt upp en checkpoint utanför som förbjöd oss att gå in vissa tider. Då sa jag till dem att de inte hade rätt att vara här och att det är vår moské. De svarade att jag skulle hålla käften och att de skulle arrestera min mamma.

Händelsen vid moskén filmades av Jannas vän och när hon sedan la upp filmen på Facebook blev den snabbt viral. Janna blev kontaktad av medier från hela världen och hennes film sågs av hundratusentals. Facebooksidan Janna Jihad var född och den fylls av korta klipp och livesändningar från Västbanken, filmade och producerade av Janna själv.

Bland alla stöttande röster på sociala medier finns även de som är kritiska - de som menar att Janna blir utnyttjad vuxna för att sprida anti-israelisk propaganda.

– 99% av alla på facebook är snälla, men det finns 1% som är negativa och de försöker jag att inte bry mig om.

När Janna berättar om hur hon firade sin elvaårsdag för några veckor sedan avbryts vårt samtal igen och den sprakiga mikrofonen i Nabi Saleh plockar upp ljudet av skottlossning, några hundra meter utanför Jannas flickrum. Janna håller sig lugn.

– Min mamma tål inte tårgasen så vi måste stänga alla fönster när de kastar dem.

Janna menar att alla ungdomar i hela världen måste engagera sig och stå upp för rättvisan, och det enklaste sättet att göra det är att vara aktiv på sociala medier och dela det som är viktigt. Janna förklarar att det väldigt sällan rapporteras om vad som händer i hennes by i media, och när hon blir stor vill hon fortsätta rapportera som journalist vid sidan om hennes framtida yrke som professionell fotbollsspelare och kläddesigner.

Jannas morbror har nu kommit in i rummet - han brukar komma hem till dem när soldaterna kommer eftersom att det är säkrare där. Janna måste plugga inför provet imorgon, så vi säger hejdå och samtalet bryts. Familjen Tamimi sätter sig och äter middag till ljudet av skottlossningen utanför huset.

Love Lyssarides Reporter

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar