Kinas president lovar ett par pandor till Finland

Publicerad: 5 april kl 14:42
Djurparken i Wien i Österrike är en av få djurparker i Europa som har pandor.

Som drömpresent är det nog svårt att slå ett gulligt pandapar men det är precis vad Finland har lovats när Kinas president besökte vårt grannland i veckan.

På väg till USA för att besöka president Donald Trump stannade Kinas president Xi Jinping i Helsingfors för att diskutera relationen mellan länderna.

Den kanske gladaste nyheten för många djurälskare landet runt är att djurparken i Etseri ska få låna ett pandapar i 15 år. Pandor är ökänt svåra att föda upp i fångenskap men djurparken i Etseri har tidigare lyckats bra med bl.a snöleoparder.

Paret kommer sannolikt att anlända till djurparken i slutet av året och länderna hoppas på att det ska främja samarbetet mellan dem samtidigt som det ökar intresset för Finland hos kinesiska turister.

 

Jesper Vighagen Reporter

Kinesisk Jättepanda

Den kinesiska jättepandan lever i sydvästra kinas bambuskogar. Framför allt på grund av att deras skogar avverkats av människor är pandor numera utrotningshotade. Det finns uppskattningsvis endast 1864 pandor kvar i det vilda.

Det är väldigt svårt att få pandor till att föröka sig i fångenskap och inte många pandor finns utanför Kina. Endast 5 länder i Europa har fått låna pandor av Kina till sina djurparker.

Källa: WWF  

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar