Koll på cashen

Publicerad: 3 maj kl 14:59

Många unga har en inkomst av något slag. Det kan vara vecko- eller månadspeng, barn- eller studiebidrag, samtidigt som en del jobbar extra för att få lite cash på fickan. Om man har haft tur kanske man till och med lyckats fixa ett sommarjobb. Men - hur gör man egentligen för att få koll på sin ekonomi?

Det kan kännas svårt att veta vad som egentligen är rimligt att lägga pengar på. Dessutom är det väldigt lätt att spendera pengar på småsaker som man kanske inte tänker kostar så mycket. Det är lätt att tänka att fika med kompisarna eller lite godis hit och dit inte gör någon skillnad - men faktum är att om du spenderar 30 kronor på till exempel en kaffe varje dag, så blir det faktiskt nästan 11 000 kronor på ett år, vilket lätt skulle kunna täcka en hel semesterresa!

Gör en budget
Det kanske enklaste sättet att få koll på sina pengar är att göra upp en månadsbudget. I sin budget utgår man så klart från sin egen privata ekonomi och sina ekonomiska villkor, sedan gör man upp en plan för hur mycket man får spendera och på vilka saker. Får du till exempel tusen kronor i månaden kan du planera för hur mycket av dem som ska gå till nöjen, kläder, mat eller fika samt sparande. Som exempel skulle man kunna lägga tvåhundra kronor på nöjen, trehundra på mat och fika, trehundra på kläder och skönhet, sedan resten till sparbössan.

Logga dina inköp
Att göra upp en budget kan tyckas lätt, men desto svårare är det att faktiskt följa den. För att hålla koll på att man faktiskt håller budgeten så kan man logga alla sina inköp, alltså skriva ner exakt hur mycket pengar man spenderat och vad man spenderat dem på. På så sätt är det enklare att se ett mönster i sitt slösande och genom det veta vilka kostnader man kanske bör dra in på. Idag finns det många bra appar man kan ladda ner som kan hålla koll på ens utgifter åt en.

Spara
Det är alltid bra att ha en liten buffert om något oväntat skulle ske, om man skulle vilja köpa något lite dyrare eller kanske bara som långsiktigt sparande inför framtiden. Att lägga undan lite pengar varje månad är alltså, om möjligheten finns, en väldigt bra idé. Sparandet kan göras på olika sätt, hos de flesta banker kan man öppna ett separat sparkonto dit man kan flytta pengar (för att vara helt säker på att man inte råkar röra dem), men det funkar även att stoppa ner kontanter i spargrisen om det skulle kännas enklare!
 

Emma Löf Hagström Reporter

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar