Konflikter i skuggan

Publicerad: 25 april kl 14:53
Två Saharawi-kvinnor välkomnar FNs dåvarande generalsekreterare Kofi Annan, under ett besök i flyktinglägret Smara, Algeriet, 1998.

Krig och konflikter är tyvärr något som drabbar stora delar av världen och ofta uppstår humanitära katastrofer till följd av dessa konflikter. Det rapporteras ofta om kriget i Syrien, Irak och om Israel-Palestina konflikten. Men vissa humanitära katastrofer tycks hamna i skuggan av dessa väldigt stora och svårbegripliga konflikter. Läget listar kortfattat några krisdrabbade länder/områden du kanske inte visste om.

Jemen

De grundläggande drivkrafterna bakom våldsamma konflikter i Jemen har att göra med missnöje över fördelning av resurser och makt.

Arbetslösheten är hög, maten är dyr och mer än hälften av invånarna lever under fattigdomsgränsen.

Det är och har varit många konflikter i landet. Först och främst flera omgångar av strider mellan staten och Houthi-rörelsen i norr. Det har också uppstått oro bland seperatister i söder och angrepp från al-Qaida-grupper. Regeringen har gått hårt mot unga, fredliga aktivister som har demonstrerat för demokratisering, bland annat under den arabiska våren. 

En annan faktor som bidrar till de våldsamma konflikterna är att Jemen är ett av de länder i världen som har störst vapentäthet. De flesta vuxna har tillgång till ett modernt handvapen och flera lokala grupper har även pansarfordon, luftvärnsraketer och artilleri.
Den 25 mars 2015 började Saudiarabien att bomba Houthi-mål i Jemen. Med 100 stridsflygplan och 150 000 soldater har Saudiarabien, tillsammans med Bahrain, Kuwait, Qatar och den Arabiska Arabemiraten, som mål att slå ner Houthierna.

Landet är sedan 2015 uppdelat i två stridande läger. Den norra delen av landet kontrolleras av de shiamuslimska huthi-rebellerna, som har visst stöd av Iran. Den södra delen kontrolleras av den sunnimuslimska regeringssidan som backas upp av Saudiarabien.

Dessutom finns områden som kontrolleras av terrorgruppen al-Qaida. Situationen i Jemen har lett till stora svårigheter att få fram mat och mediciner till civilbefolkningen. Det blodiga inbördeskriget i Jemen har lett till en av de värsta humanitära kriserna i världen idag. Man beräknar att cirka 19 miljoner människor är i akut behov av stöd.

Sudan/Sydsudan

Afrikas längsta krig, mellan norra och södra Sudan, pågick från 1955 till 2005 (med en skakig paus på elva år 1972-1983) och krävde uppemot två miljoner människors liv. 2011 delades landet i Sudan och Sydsudan sedan sydsudaneserna röstat för att bilda en självständig stat. 

Sydsudan saknade goda politiska institutioner och när kampen om frigörelse från norr var över uppstod en politisk konflikt i Sydsudan.Trots att konflikten hade en politisk ugångspunkt med splittrade åsikter inom befrielserörelsen, drabbade våldet vissa etniska grupper hårdare än andra. Detta ledde till konflikten också blev en etnisk konflikt, där frågor om gruppidentitet, säkerhet och hämnd blev de främsta drivkrafterna för våldet. Samtidigt pågår konflikter inom Sudan, bland annat i regionen Darfur i väster. 

Västsahara 

Västsahara var en spansk koloni ända fram till mitten av 70-talet och hette då Spanska Sahara. När Spanien lämnade landet år 1975 gjorde både Marocko och Mauretanien anspråk på Västsahara. Båda grannländerna menade att Västsahara hade varit en del av deras land innan Spanien koloniserade landet och gick därför in med styrkor och ockuperade territoriet. Större delen av Västsahara ockuperas idag av Marocko, medan den västsahariska befrielserörelsen Polisario har utropat området till en självständig stat (SADR). FN har länge försökt genomföra en folkomröstning om territoriets framtida status. 

Västsaharas ursprungsbefolkning, Sahrawierna, har lidit mycket till följd av konflikten mellan Polisario och Marocko. 160 000 människor bor i flyktingläger i Algeriet, i ett område som räknas som obeboeligt. Flyktingarna är beroende av hjälp utifrån för att överleva. Situationen har blivit värre de senaste åren på grund av ett minskat bistånd, och frustrationen är stor bland flyktingarna och sahrawibefolkningen i de ockuperade områdena.

Marockos ockupation av Västsahara har inte erkänts av något annat land eller organisation. SADR har erkänts av över 80 länder, men närmare hälften av dem har senare dragit tillbaka sitt erkännande. Sverige har inte erkänt SADR. 

Kristina Sandström Reporter
Källa: Svenska FN-förbundet/Globalis, TT, säkerhetspolitik

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar