Macron är Frankrikes nya president

Publicerad: 7 maj kl 21:23

Klockan 20 offentliggjordes den första prognosen av utgången i valet. Mittenliberalen Emmanuel Macron har tagit hem segern. För många var det ett väntat resultat.

Franska TF1 och France2 har nu gått ut med att Emmanuel Macron fått 65,5% av rösterna och Le Pen 34,5%.

10 minuter innan vallokalerna stängdes fick Emmanuel Macron ett telefonsamtal från motkandidaten Marine Le Pen, strax efter att prognoser om Macrons vinst släppts, där hon erkände sig besegrad och gratulerade honom för segern.

Även om Marine Le Pen inte blir Frankrikes nya president ser hon årets val som en framgång: I det föregående franska valet för 5 år sedan fick det högerextremistiska partiet Front national 18% av rösterna och idag 35%.

Enligt franska BFMTV avstod 25% av de rösberättigade fransmännen från att rösta, vilket innebär att 1 av 4 fransmän inte tagit ställning i valet. Det är det lägsta valdeltagandet sedan 1969. Dessutom har många även uppgett att de röstat på Macron bara för att inte låta Le Pen vinna, vilket får många att undra hur stort Macrons stöd egenligen är.

"Det är en stor ära och ett stort ansvar. Jag tackar er alla." börjar Macron med i sitt segertal. Han tackar Frankrike för deras röster och förtroende. "Kära medborgare, en nytt blad i vår långa historia vänds idag. Det är hoppets blad."

Med sina 39 år är Emmanuel Macron femte franska republikens yngste president någonsin. Men självförtroende är ingenting han saknar. Han avslutar sitt tal med:

"Låt oss älska Frankrike, ikväll och de fem kommande åren. Det är med ödmjukhet, beslutsamhet och stolthet som jag ska tjäna vårt land för er. Leve republiken, leve Frankrike!"

bnvn b
Benedicte Cedergren Reporter

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar