"Problemet med luftballonger är att man inte kan styra dem"

Publicerad: 28 april kl 12:17

Sveriges högsta berg fick sig nyss en oväntad besökare. I ett piskande hårt aprilväder dök plötsligt en 700 kilo tung kanin upp ovanför Kebnekaise. I den kaninformade luftballongen satt äventyraren Robin Trygg, 30 år - den första någonsin som har åkt luftballong över Sveriges högsta berg. För Läget berättar han om valet att leva som äventyrare och om när han upplevde en jordbävning på 6000 meters höjd.

Robin Trygg, 30, är osäker på vad hans titel ska vara. Vissa säger äventyrare, men själv föredrar han livsnjutare. Valet att syssla med livsnjutande professionellt tog han efter studenten.

–Det kändes som om att alla visste exakt vad dem skulle göra efter studenten och hade koll på allt. För mig kändes det som om att varje dag var exakt likadan. Jag vaknade, gick till skolan, gick hem och så började det om.

Ett första jobb på ön Korsika som reseledare öppnade upp en ny värld där klättring och äventyrande kändes som lockade alternativ till “nio till fem”-livet i Sverige. Robin bestämde sig för att satsa på äventyrandet och började träna inför sitt livs mål: att bli den yngsta svensken någonsin att bestiga Mount Everest.

–Jag tränade tre gånger om dagen och fick in en halv miljon kronor i sponsorpengar för att finansiera resan. När folk sa att det inte skulle gå så blev jag ännu mer triggad.

–Det är många som frågar mig vad man gör när man är på 8000 meters höjd. Sanningen är att man bara är där uppe i knappt en kvart och man är helt fokuserad, för det är inte färdigt förrän man är nere igen.

Resan till Everest topp tog 70 dagar, eftersom att man måste träna hårt och sakta vänja sig vid det påfrestande klimatet. Väl hemma i Sverige var Robin fast besluten att fortsätta äventyret med en ny utmaning, men den här gången skulle det komma att förändra hela hans liv.

En morgon, när Robin var högt uppe på berget Cho Oyu vaknade han plötsligt upp av att marken skakade. Robin, med sin mångåriga erfarenhet, vet att lavinrisken på höjder som dessa är stor och att det är långt ifrån ofarligt.

–På 6000 meters höjd började berget skaka. 30 sekunder senare har 9000 personer i Nepal dött. Jag förstod snabbt att det var en jordbävning och jag hamnade i chock.

Jordbävningen i Nepal blev snabbt en humanitär katastrof som Robin befann sig mitt i. Robin tog sig ner i Katmandu där han direkt började arbeta med katastrofen och han ordnade så att hans sponsorer skickade material till de drabbade.

–Jag kommer aldrig glömma två barn som vi träffade. De var bara sex-sju år gamla och stod mitt i rasmassorna. De frågade var deras föräldrar var men vi kunde inte förmå oss att berätta att de antagligen var döda.

Tillbaka i Sverige tog det lång tid för Robin att bearbeta det han hade varit med om i Nepal, men han bestämde sig ändå för att fortsätta äventyrandet. Hans senaste projekt var långt ifrån Himalayas toppar och pulsande jakar i extrema väderförhållanden. Robin bestämde sig för att bli den första som seglar över Kebnekaise - i luftballong.

–Problemet med luftballonger är att man inte kan styra dem, påpekar Robin.

Efter väntan på rätta väderförhållanden och tester med vanliga småballonger var det dags att ge sig av, och de började blåsa upp ballongen.

–Liseberg lånade ut en ballong till oss, men när vi blåste upp den insåg vi att den var formad som en gigantisk kanin med sex meter långa öron.

Sen var det dags för avfärd. Kaninen lyfte och det lilla teamet på fem personer seglade över kanten på Kebnekaise - för första gången någonsin.

 


 

Love Lyssarides Reporter

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar