Skolan som räddning

Publicerad: 23 maj kl 13:03

Amboseli nationalpark, Kenya. Klockan har passerat halv sju på kvällen och nästan alla elever har lämnat skolan. Fyra flickor har stannat för att sova kvar på skolan, som precis har blivit ett internat. Det är inte längre än ett par kilometer till byn de kommer från, men att få sova kvar är viktigare än att få komma hem till sina familjer efter skoldagens slut.

En av flickorna, Veronica, visar oss runt i skolan tillsammans med en av lärarna. Böckerna på bänkarna i klassrummen är slitna och det finns inga lampor. På en av väggarna på utsidan av ett av klassrummen finns en bild målad. Den föreställer en man som tar en ung flicka i hand och stoppar henne från att gå i skolan. Ovanför står texten “Tidigt äktenskap hindrar utbildning.” Det här är inget ovanligt för flickorna, men det är ändå väldigt skrämmande.

Veronica går i åttonde klass. Hon har på sig sin skoluniform som är blå och lila. Hon berättar att hon vill fortsätta på gymnasiet efter grundskolan och sedan studera på universitetet i Kenya för att bli jurist. Hon älskar skolan och skulle aldrig vilja sluta. Hon gör alltid sitt bästa för att få höga betyg. Att giftas bort är det största hotet mot hennes drömmar att studera.

Bok i text

En kvinna som kallas Mama arbetar som elevernas “mamma” på skolan för att de ska ha någon att vända sig till. Mama kommer från samma by som flickorna och de tillhör stammen Maasai. I byarna de lever i finns ingen elektricitet eller rinnande vatten. Traditionen de följer är stark och fler hundra år gammal. Mama har en dotter som nyligen slutat nionde klass, vilket är den högsta klassen skolan undervisar. Om eleverna som slutar grundskolan inte får fortsätta på gymnasiet skickas de tillbaka till byn för att följa livsstilen stammen lever efter.

För flickor som återvänder till byn innebär det att giftas bort, ofta innan de fyllt 16 år. De får gifta sig med män som är mer än dubbelt så gamla som dem. Att vara någons fru som Maasai betyder ett liv av vardagliga sysslor och leva upp till att vara en lydig hustru och bra mamma till många barn. Alltså finns det inte en chans att få gå klart skolan, eller fortsätta sina studier för en karriär utanför Maasaikulturen, långt bort från nationalparken. Flickorna får inte själva välja vem de ska gifta sig med, utan det arrangeras av föräldrarna och den man som vill gifta sig. För flickorna som tillhör stammen Maasai är skolan alltså mer än utbildning, det är den enda vägen för att själv få bestämma över sitt liv.

För pojkar betyder en kort eller en avbruten skolgång att lära sig att försvara byn mot elefanter och andra vilda djur som lever fritt i nationalparken. De lär sig att jaga och förhandla med andra klaner innan de snart ska gifta sig med sin första fru och bilda familj. En pojke som är Maasai kommer att ha flera fruar när han vuxit upp- men först måste han bevisa att han har blivit man och ensam döda ett lejon.

Byn

Regeringen i Kenya försöker få fler maasaibarn att stanna i skolan längre och investerar därför i att göra fler grundskolor och gymnasieskolor till internat för att hålla barnen borta från byarna och undvika att de gifts bort.

Mamas dotter Leah slutade nyligen grundskolan och skulle endast få gå på gymnasiet ett par månader, eftersom familjen inte hade råd att betala mer för skolavgifterna. För Leah väntade ett tidigt äktenskap före hennes sextonde födelsedag. Lyckligtvis fann de sponsring från ett par turister som bestämde sig för att betala hela hennes skolgång.

Veronica berättar att hennes favoritämne i skolan är engelska. Hon känner flera flickor från byn som ska gifta sig eller redan är gifta. Hon vet att Leah med högsta sannolikhet hade varit gift nu om hon inte fått hjälp med skolavgifterna. Veronica vet inte med säkerhet om hon kommer att få fortsätta sina studier efter grundskolan, men hon hoppas av hela sitt hjärta.

Bredvid skolan går solen ner bakom berget Kilimanjaro. Imorgon kommer solen stiga igen med nytt ljus för Leahs och Veronicas drömmar.

Sol

Åsa Johansson Reporter

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar