Vad gör monarkin för Sverige?

Publicerad: 12 april kl 13:49
Kungen på statsbesök i Buthan.

Prinsar och prinsessor, drottningar och kungar. Från legenden om Kung Arthur till Disneys Askungen har kungligheter länge fascinerat många, men vilken roll spelar monarkin i det moderna Sverige?

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifte sig 19 Juni 2010 i Stockholm, och bröllopet sågs på TV över hela världen. Intresset för kungligheter är stort men stödet för kungahuset och monarkin sjunker för varje år. 

Monarki betyder att vi har en statschef, i vårt fall en kung eller drottning, vars titel ärvs av dess barn. Amanda Käll Jönsson, 13 år tycker om kungahuset men hon är lite osäker på vad Kungen faktiskt gör för något.

– Jag tycker monarkin är lite sådär, vem som helst kan ju inte bli kung och drottning, men jag vill att det ska vara kvar för att det representerar Sverige. 

– Många ser upp till honom (Kungen) och han representerar Sverige rätt bra, men jag är inte så insatt och vet inte om han gör så mycket nytta.

Christian Carlsson är förbundsordförande för Kristdemokraterns Ungdomsförbund. Christian tycker att kungen gör ett bra och viktigt jobb.

– Vår kung eller drottning representerar alla medborgare eftersom att han står utanför politiken. Han kan ena folk när andra inte kan. Det märktes 2004 efter den fruktansvärda tsunamin i Thailand. Då klev Kungen fram och samlade folket.

Christian tycker att monarkins värde ligger i dess varumärke, alltså att Kungen, Drottningen och Slottet representerar Sverige runt om i världen.

– Monarkin är en praktfull nationell symbol som marknadsför vårt land. Den är en symbol för hela nationen och ger oss något att känna stolthet över.

Angelica Dabrowski, 14 år, är inte lika övertygad om att monarkin är bra för Sverige.

– Det kan vara bra på ett sätt, men jag tycker det är ganska onödigt för de spenderar en del pengar som kan hjälpa landet.

I dagsläget är det få svenska partier som driver frågan om att avskaffa monarkin. Oftast delas det upp på så vis att högerinriktade partier vill behålla monarkin medans vänsterinriktade vill avskaffa, men så behöver det inte alltid vara. Idag är vänsterpartiet ett av få partier som aktivt driver frågan om att avskaffa monarkin i Sverige.

Vill man som ung hjälpa till med att behålla monarkin tycker Christian att det viktigaste man kan göra är att öppet visa sitt stöd.

– Delta och fira i de kungliga högtiderna för att visa att monarkin har stöd hos folket.

På frågan om det finns något negativt med Sveriges Monarki svarar Christian med ett övertygat nej.

– Inte så som den ser ut i Sverige idag, säger han.

Jesper Vighagen Reporter

Republikaner

De som vill avskaffa monarkin brukar kallas för republikaner. Då vill man oftast ha en folkvald statschef istället för en kung. Vill man som ung stödja avskaffandet av monarki kan man gå med i förbundet unga republikaner.

För att avskaffa Sveriges monarki krävs det en grundlagsändring vilket i sin tur kräver två beslut i riksdagen med ett riksdagsval däremellan. 

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar