Vem tar hand om katterna?

Publicerad: 24 april kl 12:58

Jake vandrade planlöst omkring i förorten. Brangelina hittades på motorvägen. Yasmin bodde under en altan. Alla dessa katter hade turen att någon upptäckte dem. Nu är de friska och bor på katthemmet Kattstallet. Alla hemlösa katter har inte samma tur.

Hemlösa katter går många gånger en plågsam död till mötes. Katter som hittas efter att ha levt som hemlösa ett tag är ofta mycket magra och kan ha förfrysningsskador på öron och tassar.

I Stockholm finns bara 5 katthem men 30.000 hemlösa katter. I hela Sverige finns ingen exakt siffra på hur många hemlösa katter som finns men det är över 100.000. De som har ansvaret för att ta hand om dessa hemlösa katter är länstyrelsen och polisen. Länstyrelsen och polisen har ingenstans att ha de upphittade katterna så ofta ingår de samarbete med de katthem som finns i närheten.

- Hos polisen är katterna under kategorin ”hittegods” så att där räknas de på samma sätt som till exempel en cykel. Katthemmen räcker inte och problemet är jättestort, säger Careen True som jobbar på Kattstallet.

Kattstallet ligger i Vällingby i Stockholm. Där ryms cirka 90 katter. Alla katter får bo kvar tills de hittar ett hem men ibland ryms inte alla som blir upphittade. 


- Ibland blir det en stopp en längre tid. Just nu fokuserar vi på honor och deras kattungar, hanarna får stanna ute. Det är en känslokall process i intaget men det är för att hjälpa fler, säger Careen True.

Djurskyddet Sverige är en ideell organisation som arbetar för att hjälpa djur. De tycker att de lagar som finns nu inte är tillräckliga. De vill tillexempel att alla katter ska ha krav på att ID-märkas, så att man alltid kan identifiera katten och se vem ägaren är och införa obligatorisk kastrering eller p-piller till katter som vistas utomhus så att de inte kan göra andra katter utomhus gravida eller bli gravida själva. Dessa förslag till nya lagar kom 2016 och har ännu inte förverkligats.

Careen True tror att problemet med att katter ofta blir dåligt behandlade och hamnar hemlösa ute på gatan sitter djupt rotat i hur många människor ser på katten.

- Anledningen till att katter inte har ID-märkning nu, som hundar har, är för att katten har låg status. De ses inte som tillräckligt värdefulla. Hur många hemlösa hundar ser du som springer runt på gatorna? 

Sara Persson profilbild
Sara Persson Reporter

Det här ska du göra om du hittar en katt

OBS om katten är skadad eller sjuk - ta den till veterinären direkt. 

1. Kontrollera om katten är id- märkt eller har halsband med uppgifter om ägare. Det är inte alltid lätt att avläsa tatueringen, ett sätt är att belysa örat från baksidan med en ficklampa.2. Finns en tatuering, tag kontakt med Kennelklubbens kattägarregister. Du kan också själv söka på deras hemsida. Har inte Kennelklubben öppet kontakta polisen som kan hjälpa till att söka på Internet. Katten kan också vara registrerad hos SVERAK.


3. Finns ingen id-tatuering kan katten ha ett chip under huden mellan skulderbladen. Detta kan veterinär, polis eller katthemmen kontrollera med en scanner.


4. Besök närmast polisstation eller ring 114 14 för att kontrollera i polisens register över bortsprungna katter. Om katten inte finns i registret be polisen skriva in katten som upphittad.


5. Registrera på vilse.nu att katten är upphittad.Ta en bild av katten och beskriv den i text och sätt upp lappar. Katten kan vara långt hemifrån. Annonsera på blocket, kattorganisationer och så vidare. Titta även på katthemsidor under rubriken bortsprungna katter.


6. Köp ett katthalsband med säkerhetsspänne och hylsa och skriv en lapp som du lägger i hylsan. Till exempel: ”Om du äger denna katt, var vänlig ring”; skriv ditt eget telefonnummer. Om katten har ett hem dit den går bör ägaren rimligtvis höra av sig om katten kommer hem med halsbandet på sig.


7. Om inget av detta ger resultat, om varken du själv eller någon du känner har möjlighet att ta sig an katten, kontakta närmaste polisstation. Är katten en social katt som haft ett hem är katten ”ett hittegods”. 

Källa: Kattstallet.se 

Mer från Läget! / Om Världen

Dagen i Historien

Tidigare publiceringar