Astmatiker tar fler OS-medaljer

Publicerad: 4 april kl 16:04

Debatten om astmamedicin inom elitidrott kanske snart startar igen. Nya bevis visar att idrottare som har astmaproblem tar fler OS-medaljer än idrottare som inte har det.

När det norska skidförbundet undersöktes för dopingfusk blev de friade från alla anklagelser. Nu har nya uppgifter kommit från anti-dopingbyrån Wada, som meddelar att det visat sig att idrottare som har astma vinner OS-medaljer oftare än andra.

Statistiken bygger på resultaten i de OS som hölls mellan 2000 och 2010 och man har kunnat se att de olika mästerskapen har haft liknande resultat. Det gäller alltså inte bara för skidåkningen utan inom alla sporter – men eftersom förra årets debatt handlade om skidåkarna kan fokus hamna på dem igen.

Skidvärlden reagerar

Många har redan börjat reagera på statistiken. Den norska anti-dopingexperten Mads Kaggestad sa till exempel till norska Dagbladet att om man är så sjuk att man behöver kortison - ett ämne som är en del av vanlig astmamedicin - ska man plockas bort från idrotten under de värsta perioderna, på grund av att man med hjälp av kortisonet kan arbeta mycket bättre. Han tror även att det finns personer som utnyttjar sin sjukdom för att få kraftigare mediciner och doser.

Läkaren Petter Olberg på norska skidförbundet ser inte detta som allvarligt. Han tycker att de som tränar mest och hårdast också är de som har en större chans att få astmaproblem och pekar på andra sporter som skridsko, rodd och simning som andra sporter som har fler engagerade astmatiker än andra.

Kall luft upprör

En stor anledning till debatten är hur man har behandlat astman. I Norge har det hävdats att skidåkare får medicin mot astma i ett förebyggande syfte – man vill alltså stoppa astman redan innan skidåkarna har fått sjukdomen. Det har lett till att man gett medicinen även till de som inte har några symptom, vilket har gjort att flera har blivit upprörda. Anledningen till detta är den kalla luft som skidåkare andas in i sin träning, vilket kan vara en anledning till att man får astma.

Flera svenska experter menar att det inte finns några bevis på att man kan förhindra folk från att bli sjuka på detta sätt och att detta bara är ett stort experiment. De menar också på att det finns flera bevis på att astmamedicinen i själva verket inte alls hjälper en att bli en bättre idrottare.

Vad är astma?

  • Astma är en långvarig, ibland obotlig sjukdom där musklerna runt luftrören lättare drar ihop sig och slemhinnorna i de rören svullnar upp. Det gör att luften får det svårare att komma till lungorna.
  • Det finns en mängd anledningar till att man får astma – damm, cigarettrök och skadliga gaser är problem, men även kall luft och ansträngning kan irritera luftrören. Allerigsk astma är ett annat problem, alltså där man reagerar på till exempel pollen från blommor och träd eller djur med päls.
  • I Sverige har vart tredje barn något form av astmaproblem, men oftast försvinner problemen när man växer upp. Mindre än hälften av alla med astmaproblem har obotilg astma. Man behöver inte sluta röra på sig bara för att man känner att man har astma, snarare tvärtom – så länge det behandlas på rätt sätt kan man röra och träna som vanligt utan problem!

Källa: Astma- och Allergilinjen

Carl Agenäs Reporter
Aftonbladet

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat