Beslutet kan skada hockeyn

Publicerad: 4 april kl 11:58

Det är tråkigt att NHL-spelarna inte kommer till OS. Beslutet är logiskt ur NHLs synvinkel, men det gör inte att beslutet är positivt för internationell hockey. OS-turneringen har alltid varit prestigefylld för Ishockeyn, men risken finns att det här beslutet sänker statusen på turneringen.

Beslutet var inte överraskande, men det är fortfarande lika tråkigt. Ett OS utan NHL-spelare är som ett fotbolls-VM utan spelare från Premier League eller som att Charlotte Kalla inte skulle kunna medverka i OS för att hon behöver åka Tour de Ski.

NHLs tänkande i saken är enkelt att förstå. OS är inte deras produkt och de har ingen kontroll över turneringen. Det är Internationella ishockeyförbundet, IIHF, och Internationella Olympiska kommittén, IOK, som håller i turneringen. NHL har istället valt att starta upp World Cup, som är deras egna turnering med nästan bara NHL-spelare.

För NHL är OS ett uppehåll i deras bästa marknadsföringsperiod, där de riskerar att få sina spelare skadade. De får även själva betala för att försäkra deras spelare och transporten dit.

Ett svenskt OS-lag som har Viktor Fasth i målet istället för Henrik Lundqvist gör att intresset minskar. OS blir roligare och mer uppmärksammat om de bästa spelarna är med och spelar. Nu kommer det inte att bli så.

Resultatet blir att OS-turneringen kommer att tappa i status. Mycket av förhandssnacket kommer att handla om vilka som hade kunnat vara med, istället för att handla om de som faktiskt är där.

NHL är en vinstdrivande organisation och ägarna styr vad deras arbetare, spelarna, gör. Tyvärr väljer de att stoppa sina spelare från att medverka. Men beslutet kan få andra följder som inte NHL tänker på.

En av följderna är att spelare som idag spelar i Sverige väljer att stanna hemma och spela SHL någon säsong extra för att kunna medverka i OS. Det hände senaste gången NHL inte släppte sina spelare 1994. Då stannade Peter Forsberg hemma i MoDo och det var han som avgjorde OS-finalen med sin nu klassiska straff.

För svensk del är en repris av den turneringen att önska. Men tro inte att intresset kommer att vara lika stort även vid en svensk vinst. 

Pierre Profilbild
Pierre Carlsson Reporter

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat