De 10 mest ikoniska matchställen

Publicerad: 29 maj kl 09:13

En viktig del av idrotten är ställen idrottarna har på sig. De kan ibland diskuteras lika intensivt som insatserna. Läget har listat 10 av de mest ikoniska matchställen någonsin. Notera ett en idrott enbart kan ha ett bidrag med.

All Blacks utför Hakan inför en match.

10. All Blacks och Black Ferns

Detta är lag som kör på en stilren och hotfull design. Ett fåtal vita streck i en annars helt svart dräkt. De skräckinjagande All Blacks och Black Ferns, Nya Zeelands rugbylandslag, har sin idrotts bästa lag och mest ikoniska ställ. Med 4 vinster på damsidan och 3 vinster på herrsidan i VM, är de det mest framgångsrika laget i på både dam och herrsidan.

Något som gjort lagen extra kända är sättet de värmer upp innan match. Innan varje match dansar lagen en Haka, en maorisk dans. Dansen utfördes från början av ursprungsbefolkningen på Nya Zeeland, maorierna. Dansen leds av lagkaptenen och är till för att visa upp sin styrka och mod samt förolämpa motståndarna med orden spelarna skriker ut.

Jamaicas lag i 4x100 meters stafetten i Rio-OS.

9. Jamaicas fridrottslandslag

Friidrotten är svår att ranka de mest ikoniska ställen. USA har dominerat stora delar av friidrotten genom hela 1900-talet och in på 2000-talet. Men den viktigaste tävlingen varje VM och OS är ständigt 100 meters-finalen där världens snabbaste man och kvinna utses. Och efter Jamaicas dominans i sprintergrenarna är de idag det ställ som är mest ikoniskt.

Usain Bolt vann sitt tredje raka OS-guld på både 100 och 200 meter och Elanie Thompson vann sina första stora guld när hon vann damernas finaler på bägge distanserna på OS i Rio förra året. Thompson följde därmed efter Shelly-Ann Fraser-Pryce som vann 100 meter i både Beijing och i London. Landet vann i Rio också guld i herrarnas korta stafett och 110 meter häck på herrsidan.

Dallas Cowboys quarterback Dak Prescott inför en match mot Washington.

8. Dallas Cowboys

I vissa uniformer kan en enda detalj vara allt som krävs för att göra uniformen unik. I Dallas Cowboys fall sitter detaljen på sidan av huvudet av spelarna. Den blåa stjärnan har blivit en symbol över hela USA. Stället, som är vitt med gråa byxor och blåa strumpor, är inte speciellt i sig. Det är helt en stilren look. Cowboys var länge det idrottslag som var värderat till mest pengar, innan Real Madrid gick om Cowboys förra året i Forbes lista.

När laget skulle gå med i NFL i slutet av 50-talet var alla andra ägare runt om i ligan tvungna att godkänna det nya laget. Cowboys grundare, Clint Murchison Jr., hade tidigare försökt köpa Washington Redskins. Efter den affären föll igen ville han istället skapa ett nytt lag. Men Washingtons ägare, George Preston Marshall, ville stoppa det nya laget. Murchison köpte då rättigheterna till Washingtons kampsång och vägrade sälja det till Marshall om han inte fick grunda sitt nya lag. Marshall gick då med på villkoren och Murchison valde att kalla sitt lag efter Washingtons maskots fiender och döpte laget till Cowboys. Loggan blev en blå stjärna, ett val som skulle visa sig vara klokt.

Nadia Comaneci under OS i Montreal.

7. Nadia Comaneci, OS i Montreal 1976

Nadia Comaneci var en av gymnastikens gamla, klassiska stjärnor. Rumänskan var den första någonsin som fick det perfekta resultatet av 10.0 när hela sju gånger under OS bedömdes ha genomfört perfekta program. Comanecis dräkt var helt vit när hon i OS i Montreal vann 3 guld. Det enda som bröt mönstret var de tre strecken i rött, blått och gult längs med sidan av dräkten. Strecken var för de tre färgerna i den rumänska flaggan.

Nadia Comaneci var den gymnast som visade världen att en gymnast faktiskt kunde vara perfekt och hennes dräkt är därför för evigt ihågkommen. Efter att hoppat av den rumänska regimen flydde hon 1989 till USA och blev istället amerikansk medborgare.

Svenske Jonas Jerebko under semifinalerna i årets NBA-slutspel.

6. Boston Celtics

Som med många andra går en stilren look långt, även så i fallet Boston Celtics. Med få detaljer i sina uniformer och ett spel som gett laget 17 vinster i NBA-slutspelen är deras ställ ett av de klassiska ställen i amerikansk idrott. Det helvita stället med gröna detaljer på hemmaplan med Celtics över bröstkorgen på spelarna kombinerar till en klassisk och snygg look inget annat basketlag slår.

Laget hade sin storhets tid under 60-talet då laget vann alla finaler förutom 1967. Efter en 20 år lång väntan vann laget sin senaste titel 2008 och laget var inför årets slutspel rankades som etta i den östra konferensen med svenske Jonas Jerebko från Kinna i laget.

Andy Murray vann förra året Wimbledon efter att han slagit Milos Raonic i finalen.

5. Wimbledon White

Även om det här tekniskt sett inte är ett matchställ, är det något en idrottsälskare kan känna igen fort. De klassiska helvita dresserna, oavsett vem det är, är det enda som är tillåtet på de gröna planerna utanför London. Tennisens största och mest prestigefyllda tävling har en lång tradition och klädkoder är viktig. Det finns inte mindre än 10 regler på hur spelarna får se ut från det att de kommer in på arenan tills att de lämnar den.

Många klassiska matcher har spelats på gräset och för svensk del är Björn Borgs 5 raka vinster något vi minns. Speciellt finalen mellan Björn Borg och John McEnroe 1980, som ibland kallas för en av de bästa tennismatcherna någonsin, finns i många svenskars minne.

New York Yankees pitcher Michael Pineda kastar iväg bollen under en match i våras.

4. New York Yankees

Är man det mest framgångsrika och rikaste laget, finns det en chans att även lagets matchställ blir framgångsrika och ikoniska. Inget basebollag är så välkänt och framgångsrikt som laget från Bronx. Med sina 27 World Series vinster har Yankees 16 mer än näst mesta lag och laget har vunnit på regelbundet genom hela 1900-talet och in på 2000-talet.

Lagets dräkt är enkel. En vit grund med smala gråa ränder och den nu direkt igenkännbara loggan på bröstet i blått med ett N och ett Y som är korsat över varandra. Laget hade redan 1915 börjat ha ränderna som idag kallas ”Yankee pinstripe”. En annan detalj är att laget inte heller har namn på sina uniformer. När namn började dyka upp på basebollspelarnas ryggar valde laget att inte följa med trenden och på grund av tradition har laget fortsatt utan namn.

Chris Froome i den gula ledartröjan. Britten har vunnit Tour de France tre gånger.

3. Maillot Jaune

Cykelsporten är speciell på det sättet att det sällan är de olika lagen eller landslagens matchställ som är speciella. Det är istället de olika ledartröjorna och mästartröjorna som sticker ut i de stora klungorna.

Och ingen sticker ut och är lika ikonisk som Maillot Jaune, den gula ledartröjan i Tour de France. Tröjan, och ibland hela stället, visar vem som leder tävlingen. Tröjan ges inför varje etapp till den cyklist som leder den sammanlagda tävlingen och har minst tid över alla etapper. Lance Armstrong är den person på 2000-talet blivit synonym med tröjan, men han har i efterhand blivit av med samtliga 7 totalvinster i tävlingen efter dopingskandalen som uppdagades efter hans karriär.

Svenske Niklas Kronwall tillsammans med Petr Mrazek i hockeyns mest ikoniska matchstället.

2. Detroit Red Wings

Redan på 1930-talet spelade Detroit Red Wings i tröjor som liknar de laget spelar i idag. För laget från ”Motor City” i Michigan är enkelheten det som fungerar. Det nästan helt röda matchstället är bland de snyggaste i världen och loggan fungerar väldigt bra med resten av matchstället. Loggan och lagnamnet har också ökad betydelse eftersom Detroit är så tätt anknutet till bilindustrin. Loggan är ett bevingat hjul och kallas i folkmun för ”Winged Wheel”.

Detroit har också varit ett av de allra mest framgångsrika lagen i NHL och har vunnit Stanley Cup 11 gånger, varav 4 varit de senaste 20 åren. Särskilt speciellt är Detroit Red Wings för svenskar då många av våra bästa spelare spelat i laget. Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Tomas Holmström och framförallt Niklas Lidström har alla dragit på sin den hel röda dressen med det bevingade hjulet.

Marta spelar i världens mest ikoniska matchställ.

1. Brasilien

Brasilianska fotbollslandslagen, eller Seleção, har fotbollens allra mest ikoniska matchställ. Man har lyckats få med samtliga färger från landets flagga och framförallt herrlandslagets framgångar har bidragit till att många neutrala supportrar gillar det brasilianska landslagen. Herrlandslaget har vunnit 5 VM-guld, 8 Copa América och laget vann tillslut sitt första OS-guld förra året på hemmaplan i Rio. Damlandslaget har inte varit lika framgångsrika och har förutom sina 6 vinster i Copa América bara kommit tvåa i både VM och OS.

Trots detta har sverigebekanta Marta lett sitt landslag under större delen av 2000-talet och landslagen spelar ofta vad många kallar för ett av de mest offensiva och roliga sätten att spela på. Den gula tröjan med de blåa byxorna och vita strumporna, samt de gröna inslagen kommer förmodligen även i framtiden vara ett av de matchställ som är lättast att känna igen direkt.

Vem/Vilka har det mest ikoniska matchstället

Visa resultat

Pierre Profilbild
Pierre Carlsson Reporter

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat