Fotbollen enat mot hat

Publicerad: 12 april kl 16:18

Efter terrorattentatet i fredags i Stockholm så stängdes stora delar av centrala Stockholm av. Kollektivtrafiken låg nere i timmar och många hade svårt att ta sig hem. I solidaritet med sina medmänniskor så startades hashtaggen #openstockholm. Där erbjöds människor som satt fast i Stockholms innerstad tak över huvudet, skjuts eller annan form av stöd.

Bara dagar senare, 4 för att vara exakt, så agerade Dortmund-borna liknande. Strax innan Champions League matchen mellan Dortmund och Monaco skulle starta på tisdagskvällen så sprängdes tre bomber vid Dortmunds spelarbuss och en spelare fördes till sjukhus för sina skador. På grund av detta så sköts matchen upp och ska i stället spelas på onsdagskvällen.
För att kunna se matchen behöver alltså de tillresta Monaco-supportrarna stanna en extra natt i Dortmund.

Då öppnade Dortmund-borna, Likt stockholmarna i fredags, sina hem för främlingar. Hashtaggen #bedsforawayfans (sovplats för bortasupportrar) skapades och Dortmund fans erbjöd sovplatser till sina rivaler. Under kvällen fylldes sociala medier med bilder på fans från båda lagen som tillsammans drack öl eller åt middag.

Något att ta fasta på

I tider som är plågade av hot och terror av olika slag så tycker jag att dessa handlingar av medmänsklighet och solidaritet är något att verkligen ta fasta på. Ur någonting hemskt föds något bra. Terrorns syfte är att skapa rädsla och osäkerhet. Människorna som öppnat sina hem i Stockholm och Dortmund reagerar genom att öppna sina dörrar och sprida kärlek istället för att stänga de och sprida rädsla. Det ger mig hopp och framtidstro. Terroristernas försök att skapa splittring skapar istället gemenskap. DET ska vi ta fasta på.

Kärleken större än hatet

Många går på fotboll, hejar på sitt lag och buar åt sina motståndare. Känslor rörs upp kring domslut, tränare, spelare och klubbar. Rivalitet är en naturlig del av fotbollen. Men att se fotbollsfans världen över gå ihop och stötta Dortmud efter gårdagens attack tycker jag är vackert. Det visar på att fotbollen är större än terrorism. Oavsett vilket lag du hejar på så delar vi alla kärleken till fotbollen. 

Fotbollen är en stor symbol för gemenskap i samhället. Människor samlas, umgås och spenderar några timmar tillsammans för att titta på matchen. Det fotbollen står för vill terroristerna motverka. Att tro att fotbollsarenorna går säkra från terrorism är naivt. Men igår visade Dortmund-fansen att kärleken till sporten är större än terroristernas hat.
 

Emil Rönnlund Reporter

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat