Greg van Avermaet vann Paris-Roubaix

Publicerad: 12 april kl 10:54
Greg van Avermaet kysser trofén för Paris-Roubaix.

För en vecka sen vurpade Greg van Avermaet bort sina chanser att vinna Flandern Runt. Igår hade han problem flera gånger i Paris-Roubaix men kunde ändå tillslut spurtslå Zdenek Stybar och vinna sitt allra första monument.

Den olympiske mästaren var förra söndagen tvåa i Flandern Runt, när han trots en vurpa orsakad av världsmästaren Peter Sagan kunde resa sig snabbt och krossa mållinjen som andra man. Belgaren var då besviken att han inte hann upp sin landsman Philippe Gilbert som vann efter en soloutbrytning.

I Paris-Roubaix fick van Avermaet problem igen. Först var han nära att krascha tidigt i loppet och senare fick han mekaniska problem och tappade 40 sekunder på klungan. Dessutom inträffade de mekaniska problemen precis innan den tuffa sträckan runt Arenberg, där det är viktigt att ligga bra till i klungan.

Det tog den olympiske mästaren från Rio-OS över 20 kilometer att komma tillbaka till klungan. Han kunde ansluta efter att han fick hjälp av sina lagkamrater Daniel Oss och Jempy Drucker i BMC-Racing.

När van Avermaet anslöt till klungan började flera cyklister attackera. Världsmästaren Peter Sagan försökte, likaså fransmannen Sylvain Chavanel. Men ingen kunde skapa sig en riktig lucka från klungan tills paveavsnittet vid Templeneuve. Då kom Daniel Oss loss själv och van Avermaet anslöt Gianni Moscon och Jürgen Roelandts som jagade Oss. Även Zdenek Stybar och Sebastian Langeveld följde med i attacken. En punktering gjorde att Peter Sagan var oförmögen att följa med. Tillslut blev de en sextett med en lucka ner till klungan.

Med 16 kilometer kvar höjde van Avermaet farten över det sista kullerstenspartiet Carrefour de l’Arbre och bara Stybar och Langeveld kunde följa med. Trots att Stybar vägrade hjälpa till med farthållningen kunde trio hålla undan hela vägen in till velodromen i Roubaix, där tävlingen avlusats med att cyklisterna tar ett och ett halvt varv.

Väl inne på velodromen började det taktiska spelet. Stybar gick upp högt och höll van Avermaet och Langeveld på insidan. Trion cyklade så långsamt att Jasper Stuyven och Gianni Moscon hann ikapp dem på bortre långsidan. Moscon försökte då direkt att dra igång spurten, men han blev enkelt omgången av Stybar. Efter att van Avermaet först fastnat bakom Moscon kunde belgaren runda Stybar och vinna med över en cykellängd till tjecken. En klart besviken Stybar slog sin hand i styret och erkände sig slagen.

Van Avermaet vann i och med det sitt först monument i karriären, efter att tidigare slutat två i Flandern runt två gånger, samt slutat trea i Paris-Roubaix en gång.

– Jag trodde inte Paris-Roubaix skulle bli monumentet för mig. Jag är väldigt glad att jag äntligen har vunnit ett monument för jag har fått vänta länge på det här, sa Van Avermaet efter loppet.

I och med tävling avslutade också Tom Boonen sin karriär. Belgaren, som har vunnit Paris-Roubaix fyra gången, Flandern Runt tre gången och har sex etappsegrar i Tour de France, hade hoppats att kunna avsluta karriär med ännu en vinst. Istället kunde han inte göra något och rullade in med klungan på en 13:e plats.

Pierre Profilbild
Pierre Carlsson Reporter

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat