Jokern i Sundhages trupp

Publicerad: 22 maj kl 15:08

Knappt två månader kvar till Fotbolls-EM i Nederländerna den 17 juli. Då vill förbundskapten Pia Sundhage se konkurrens på sista samlingen inför uttagningen av EM-truppen. I truppen finns debutanten Fanny Andersson, Kif Örebro, som kan ta sig hela vägen till sommarens mästerskap.

Det svenska damlandslaget EM-laddar med två landskamper i juni. Först kommer USA, som Sverige slog ut på straffar i semifinalen i OS 2016, till Gamla Ullevi för vänskapslandskamp den 8 juni. Därefter väntar Skottland i Växjö den 13 juni. Det är lagets två sista matcher innan EM-truppen presenteras den 20 juni.

Löpstark debutant
Truppen som Pia Sundhage presenterade ger en indikation på vilka spelare som får chansen i sommarens mästerskap. Utöver de välkända namnen finns en debutant, mittfältaren Fanny Andersson, 22, från Kif Örebro.
– Det är en spelare som är är löpstark och skicklig på att driva boll med riktningsförändringar. Det är en tuff tjej i försvarsspelet, säger assisterande förbundskapten Lilie Persson till Sportbladet.

Efterlyser konkurrens
Pia Sundhage påpekar att hon vill ha konkurrens i truppen inför EM-uttagningen.
– Hon, Fanny, måste göra sitt bästa varje träning och ta ut svängarna det tror jag att hon kan, säger Sundhage till Sportbladet och fortsätter:– Det finns en chans att hon kan vara med i en EM-trupp.

Fanny Andersson har startat alla allsvenska matcher i år för Kif Örebro och gjort ett mål. EM startar den 17 juli. Sverige motståndare i gruppen är Tyskland, Ryssland och Italien.

Pia Sundhage har flera frågetecken i sin trupp. Den rutinerade stjärnan Caroline Seger har lite speltid i Lyon och flera andra spelare har fått ovana roller i sina klubblag.
– Truppen är stor för att vi ska ge spelare chans och för att vill ha en konkurrenssituation, säger Pia Sundhage.

Jonathan Nilsson
Jonathan Nilsson Reporter
Sportbladet

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat