Lika många kvinnor som män i OS 2020

Publicerad: 21 april kl 11:22

De olympiska spelen har i alla spel haft en övervikt av manliga tävlande men nu ska det bli ändring på det. Internationella olympiska kommittén (IOK) har arbetat för att OS ska bli mer jämställt och nästa spel i Tokyo kommer att bli de första där lika många män som kvinnor tävlar.

 

OS i Tokyo bjuder flera nya grenar att tävla i men den största nyheten släpptes idag.
Gunilla Lindberg som är ledamot i den internationella olympiska kommittén berättar att det för första gången kommer att vara lika många kvinnor som män bland de tävlande i spelen som avgörs 2020.

Lindberg berättar i en intervju med radiosporten att IOK har arbetat medvetet med att få till det och pekar på att deras jämställdshetssatsning är en signal till hela världen.
Speciellt till vissa länder där det inte så många kvinnor utövar idrott.
-Vi satsar på tjejerna, säger Lindberg i intervjun.

År 1900 var första gången som kvinnor fick delta i OS, då i grenarna tennis, golf, segling, ridning och krocket (!). Därefter så har antalet grenar som kvinnor fått delta i gått upp för varje spel. I 1960 års spel i Rom så var andelen kvinnliga tävlande 10 procent, för att i senare spel gå upp till var femte tävlande 1976. Tjugo år senare, 1996 så var var tredje tävlande kvinna. I de senaste spelen 2014 i Rio de janeiro så var fördelningen C:a 45% kvinnor och 55% män, uppger Gunilla Lindberg.
Det var faktiskt så sent som 2012 som alla grenar var tillåtna för kvinnor att delta i, då även kvinnor tilläts ställa upp i boxning.
2012 blev även året då alla deltagande länder hade kvinnor i sina trupper när Saudiarabien som sista land valde att sända kvinnor i sin trupp till OS.
 

Joel Kraft Reporter
TT

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat