NHL stoppar stjärnor från spel i OS

Publicerad: 4 april kl 11:11
NHLs vice kommissarie Bill Daly och NHLs kommissarie Gary Bettman.

För första gången på 24 år kommer OS spelas utan spelare från NHL. Den amerikanska proffsligan valde igår att meddela att de inte kommer släppa sina spelare till Pyeongchang nästa år. Beslutet har fått flera spelare att reagera och uttala sitt missnöje.

I går blev det klart att NHL inte kommer släppa sina spelare till OS i sydkoreanska Pyeongchang 2018. NHL meddelade om beslutet efter att ligan inte kunde komma överens med Internationella Ishockeyförbundet, IIHF, och Internationella Olympiska Kommittén, IOK. Det betyder att OS inte kommer ha några NHL-spelare för första gången sedan 1994.

Bakom beslutet ligger tre olika anledningar. Framförallt vill inte NHLs ägare ha ett uppehåll på två veckor i mitten av februari. Detta är en tid när NHL har som bäst chans att marknadsföra sig. Detta eftersom den amerikanska fotbollens liga, NFL, precis avslutat sin säsong och basebolligan MLB inte har börjat sin säsong än.

Skaderisken oroar

Den andra anledningen är att ligan är oroad över att deras spelare blir skadade när de deltar i OS. Senaste OS, i ryska Sotji 2014, blev New York Islanders John Tavares skadad. Tavares missade resten av säsongen och hans Islanders missade slutspelet.

Den tredje och sista anledningen är att varken IIHF eller IOK vill betala för transport och försäkringar för NHL-spelarna. NHL skulle inte få någon som helst ersättning för att man låter sina spelare vara med i OS.

NHL försvarade sitt val i samband med beskedet.

– Med respekt för de olympiska spelen så ser vi ifrån ligans sida inte någon nytta med deltagandet, säger NHL:s vice kommissarie Bill Daly enligt nhl.com.

Upprörda spelare

Svenska backen Erik Karlsson var besviken efter beskedet.

– Fullständig katastrof. Riktigt dåligt för hockeyn. Världens sämsta beslut. Så tråkigt att vi inte har något att säga till om, sa Karlsson till Expressen.

Även Henrik Lundqvist var besviken.

”Vilken besvikelse. NHL slösar bort en stor möjlighet att marknadsföra ligan på den största scenen. Men mest av allt är det en besvikelse för alla spelare som inte får vara med i det mest speciella äventyret inom idrotten”, skrev Lundqvist på Twitter.

Europeiska ligor deltar

Detta betyder att OS istället kommer spelas av spelare från de europeiska ligorna. Några av de ligorna är ryska KHL, svenska SHL, finska Liiga och schweiziska NLA. Inget hittills tyder på att dessa ligor kommer hindra sina spelare från att medverka.

Beslutet gäller i nuläget endast för den kommande OS-turnering. Inget beslut har ännu tagits om NHL kommer att låta sina spelare medverka i OS 2022 i Kina. Senast OS inte hade några NHL spelare var 1994, en turnering som Sverige vann efter att besegrat Kanada på straffar i finalen.
 

Pierre Profilbild
Pierre Carlsson Reporter

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat