Nytt mästerskap i dressyr

Publicerad: 25 april kl 11:59
Tinne Vilhelmsson under förra årets Sweden International Horse Show.

Det nya mästerskapet Saab Top 10 Dressage kommer att ha premiär under Sweden International Horse Show på Friends Arena. Top 10 har tidigare funnits för hoppning men nu är det dags för alla dressyrentusiaster att få ta del av samma koncept.

Det är endast dressyrens absoluta toppryttare som kommer att rida in på Friends Arena under det nya mästerskapet, Saab Top 10 Dressage. I prispotten ligger en summa på nästan 2 miljoner kronor som världseliten kommer att tävla om. 

Patrik Kittel, Sveriges i nuläget främsta dressyrryttare, har varit med och utvecklat konceptet för den nya tävlingen tlllsammans med SIHS:s ordförande Ulf Rosengren. 

- Dressyren har hamnat efter hoppningen i utvecklingen och att vi nu får chansen att tävla om mycket prestige och stora prispengar är viktigt för både ryttare, hästägare och sporten. Det här formatet leder också dressyren in i framtiden med korta startfält av hög kvalité med stort underhållningsvärde, säger Patrik Kittel.

PatrikPatrik Kittel med hästen Deja. Foto: Pontus Lundahl/TT

- Vårt engagemang inom ridsporten handlar om att utveckla sporten och öka intresset hos allmänheten. Saab Top 10 Dressage passar väl in som en nytänkande och inspirerande tävling, med vilken vi siktar högt även internationellt. Det är extra roligt för oss som svenskt internationellt företag att sätta Sverige på kartan också inom dressyren, säger Stefan De Flon, sponsoransvarig på Saab.

- Detta är vad jag har önskat för min sport i många år. Sweden International Horse Show (SIHS) är en fantastisk tävlingsplats som kommer att kunna leverera en tävling i absolut världsklass, säger världsettan Isabell Werth.

Mästerskapet kommer att ridas mellan den 2-3 december. Sweden International Horse Show släpper biljetter till tävligen idag som en tidig julklapp för landets alla dressyrentusiaster.

Julia
Julia Brente Reporter
Källa: Tidningen Ridsport

Vad är dressyr?

Dressyr
Dressyr är en tävlingsgren inom ridsporten. 

Målet är att göra svåra rörelser utan att det syns att ryttaren gör någonting. Ibland kallas dressyr för att "dansa med hästar". 

På tävling
På dressyrtävlingar rider ekipaget (hästen och ryttaren) ett dressyrprogram, alla som tävlar i samma klass rider samma program. På elitnivå rider dressyrryttare kür vilket betyder att de gör programet själva. I en kür ska hästen trampa i takt med musiken. 

Ryttaren och hästen bedöms tillsammans av en eller flera domare. För varje rörelse ekipaget gör får de en poäng mellan 0-10. 

 

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat