Pia Sundhage vill bryta barriärer

Publicerad: 3 maj kl 14:02
Pia Sundhage funderar över framtiden.

Fotbolls-EM för damer står runt hörnet. I sommar gör Pia Sundhage sin sista tävlingsturnering som förbundskapten för det svenska damlandslaget. Vad hon ska göra sen vet hon inte. Men att jobba med ett herrlag lockar.

Efter sommarens EM-slutspel i Nederländerna slutar Pia Sundhage som förbundskapten. Vad nästa karriärsteg blir vet hon inte, men att arbeta med herrlag skulle kunna vara ett alternativ. Ett inte helt okomplicerat val i en bransch där det finns väldigt få kvinnliga ledare. Pia Sundhage vill ändra synen på kvinnliga fotbollstränare som tränar män.

- Det blir en tuff värld eftersom det oftast är så att vi kvinnor får representera kvinnor. Jag får representera kvinnor, jag får inte representera mig. Utan någon annan jämförelse får inte Janne Andersson representera män, utan han är bara förbundskapten. När man prövar att bryta lite barriärer… om jag skulle hamna i en herrklubb och misslyckas kommer man säga att tjejer inte kan träna herrar. Om jag lyckas kommer man säga att det bara är Sundhage som kan det, säger Pia Sundhage till GP.

Vad som väntar Sundhage återstår att se, det kan lika gärna bli arbete i en förening som jobbar med värdegrund och integration eller ett landslag i ett annat land.
 

Mårten Trofast Reporter
GP

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat