Premiärfest utan segrare

Publicerad: 3 april kl 15:16

Drygt 32 000 åskådare på läktaren, 10 grader och vårsol i Göteborg. Stormatch i den efterlängtade allsvenska premiären. Bättre förutsättningar gick inte att önska. Men det blev ingen segrare i matchen. Med en debuterande 18-åring mellan stolparna så klarade IFK Göteborg oavgjort, 1–1, mot ett välspelande Malmö FF.

Att spela en 18-årig Pontus Dahlberg i mål i en allsvensk premiär mot regerande mästarna Malmö FF är inte ett givet val. Men IFK Göteborgtränaren Jörgen Lennartsson gjorde just det och Dahlberg fyllde den nuvarande Minnesota-målvakten John Alvbåges skor med bravur.

- Vi hade så klart funderat på hur vi skulle göra på målvaktssidan, vem som rent generellt ska ersätta John Alvbåge och i en sådan här premiärmatch, säger Lennartsson till TT
- Men Pontus har rätt mentalitet och visade att han fixar det. Det är en potentiellt väldigt stor målvaktstalang vi har i IFK.

Valet att starta med Dahlberg i målet kom på bekostnad av den mer rutinerade kollegan Erik Dahlin, som hittades på bänken.

Fasta situationer gav utdelning

IFK Göteborg förvaltade redan i den 8e minuten en hörna, och Mikael Boman gjorde första målet i årets allsvenska vilket ledde till 1–0 för IFK Göteborg. Men Malmö FF ville inte vara sämre och tio minuter före paus så kunde Pawel Cibicki nicka in kvitteringen, även detta efter en hörna. Cibickis mål blev matchens sista.

Lugn(are) tillställning

När lagen möttes i fjol så slutade det med en stor skandal. Malmömittfältaren Tobias Sana fick knallskott kastade mot sig, varpå han likt ett spjut kastade upp en hörnflagga mot IFK-supportrarna. Den här gången fick Sana – som tidigare spelat i IFK Göteborg – leva med att publiken busvisslade varje gång han rörde bollen, men värre än så blev det inte.

I den 72a minuten blev Sana utbytt, slog frustrerat ut med armbågen och krossade en plexiglasruta vid avbytarbänken.

- Jag såg inte det. Men jag har gjort något liknande själv någon gång. De är rätt tunna de där så de kan gå sönder, säger Malmötränaren Magnus Pehrsson till TT. 

Arvid Norling Reporter

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat