Rekordmannen Russell Westbrook

Publicerad: 11 april kl 16:04

55 år tog det – men rekord är till för att brytas. På söndagskvällen lyckades Russell Westbrook göra sin 42:a trippel-dubbel under en vanlig säsong och går in i NBA:s rekordböcker.

Under säsongen 1961-62 blev Oscar Robertson legend med sina 41 trippel-dubbel under en vanlig säsong. På den tiden hade man inte ens en tre-poängslinje! Men basketen har ändrats mycket under åren och att få tvåsiffrigt i tre olika kategorier (poäng, returer, assist, steals, blockar) har på olika sätt blivit enklare än för 55 år sen. Detta är tack vare att man är snällare på att säga vad som är assist, men också att lag i NBA har börjat köra med mindre spelare, vilket gör det lättare för hela laget att ta returen, istället för den klassiska idén att de största killarna rensar bäst under korgen.

Trots att det är enklare idag för en liten spelare att ta stor plats visade sig 41 trippel-dubbel på en säsong att vara ett svårslaget rekord. Närmast var legendaren Wilt Chamberlain med 31 stycken, vilket var under 1968. I modern tid var faktiskt var faktiskt Russell Westbrook själv närmast, när han under den förra säsongen lyckades göra 18 trippel-dubbel. 

Men detta är inte det enda rekordet som Westbrook kan glädjas över. Han är också tillsammans med Robertson en av få spelare som har lyckats med att ha en trippel-dubbel i genomsnitt för hela säsongen. Trots att det är två matcher kvar på schemat innan slutspelen börjar (i NBA skiljer man på den normala spelsäsongen och slutspelet) kommer varken hans poäng, assist eller returer inte att sänka sig till ensiffrigt nummer.

Rekordet slogs när Westbrooks Oklahoma City Thunder vann över Denver Nuggets med 106-105 på bortaplan. Matchen hade för det mesta varit till Denvers fördel, som hade varit i ledning sen den andra perioden. Men med lite mer än fem minuter kvar på klockan och med 14 poängs underläge började Oklahoma bit för bit att komma ikapp. Med mindre än en sekund kvar på klockan och 103-105 på tavlan lyckas Westbrook komma loss till ett trepoängsskott – ungefär fyra meter från trepoängslinjen – och sätter den till sitt lags jubel. Westbrook stod själv för 16 returer, 10 assist, men framförallt 50 poäng för sitt Thunder. 

En fråga som fortfarande finns är vad mer som Westbrook hinner göra. Med två matcher kvar på säsongen, en mot bottenlaget Minnesota Timberwolves och en returmatch mot Nuggets, och en slutspelsplats säkrad undrar man om han kommer att fortsätta spela och förbättra sitt mästarrekord – eller vila inför det hårda slutspelet där tabellsexan Thunder kommer att möta trean Houston Rockets. Än så länge har dock Westbrook spelat varje match hela säsonge och det verkar inte som att rekordmannen kommer att tappa luften.

Carl Agenäs Reporter

Mer från Läget! / Sport

MANCHESTERDÅDET

FOTBOLLS-EM

GULD-EXTRA

Är Henrik Lundqvist vår bästa målvakt genom tiderna?

Visa resultat

Ridsport

Läget testar

Cykel

Basket

Fotboll

Golf

E-sport

OS

Tidigare publiceringar

Vem är Sveriges bästa spelare genom tiderna?

Visa resultat